Veel vragen over W&I beantwoord op M&A Forum bij Lexence

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:27
Ongeveer 90 mensen uit het M&A-circuit luisterden gisteren naar verschillende spekers, die on stage de W&I-verzekering tegen het licht hielden. Het panel was overduidelijk positief over deze insurance.

De locatie van het M&A Forum van gisterenavond was Infinity Office, het nieuwe kantoor van Lexence. Ook wel genoemd: de schoen, de klapschaats of de kruimeldief. Het bouwwerk is in ieder geval niet te missen vanaf de snelweg. Harry Blakelock, onze gast uit Londen, wist – dankzij de aanwijzingen vooraf – gelijk dat hij bij het goede adres was toen hij het kenmerkende glas en staal vanuit zijn taxiraam zag. 

—> Bekijk hier de foto’s
—> Bezoek M&A Forum The Impact of Brexit on European M&A op 11 mei in Londen

Joost Houtman, M&A-advocaat bij Lexence, deed als eerst het woord en introduceerde het onderwerp en de sprekers. Later was Houtman moderator van het panel. 


Moderator Joost Houtman heette iedereen welkom

De eerste spreker was collega en naamgenoot Joost Kolkman, die als jurist kort de basis van de W&I-verzekering uitlegde. Zoals hoe het werkt, waarom het zijn voordelen heeft en wat een verzekeraar precies verwacht van de betrokken partijen.


Joost Kolkman gaf een korte introductie

De speciale gast van vanavond was Harry Blakelock, Senior Vice President Transactional Risks bij Lockton in London. Lockton is de grootste niet-beursgenoteerde insurance broker ter wereld en werkt voor Nederlandse deals exclusief samen met Kröller Boom.

Blakelock legde aan de hand van een praktische casus uit wat de stappen zijn in het proces van een W&I-verzekering. Het ging om een private equity fonds dat zijn aandelen wilde verkopen. Een significant voordeel voor de verkopende investeerder was in dit geval dat de escrow naar beneden kon; niet alleen het bedrag ook de looptijd (van 4 jaar naar 12 maanden). 


Harry Blakelock zet met zijn team in Londen ongeveer 90 M&A-polissen per jaar uit 

Bovendien hoeft het zittende management geen juridisch gevecht aan met zijn huidige eigenaar (de koper) – mochten er ooit claims worden ingediend. Deze claims kunnen nu worden verhaald bij de verzekeraar.

Als derde onderdeel was er het panel, dat door Houtman werd gemodereerd. Naast Blakelock en Kolkman, schoven ook Bas Glas en Eric Wijs aan. 


Ervaringsdeskundigen Eric Wijs en Bas Glas

Bas Glas is partner bij investeringshuis Gilde Equity Management (GEM) en heeft ervaring in het afsluiten van de insurance. De investeerder gaf zelfs aan in gemiddeld 6 van de 8 deals een insurance te gebruiken. Eric Wijs is Head of Benelux & Managing Director bij Lincoln International, een internationale zakenbank. Ook Wijs heeft ervaring met W&I’s in Nederlandse transacties.

Aan het panel werden door het publiek veel inhoudelijke vragen gesteld. Ook na de borrel kregen de sprekers en panelleden uitgebreid respons over de W&I-verzekering. Het onderwerp leeft. En als het aan het panel van gisteren ligt, zullen er nog veel meer deals met deze insurance worden gesloten. 

— 

Binnenkort ook het inhoudelijke verslag online  

 

Gerelateerde artikelen