110 VC’s en 50 fondsen bij VEECEE Amsterdam Capital Week

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:26
Het eerste event dat VEECEE organiseerde onder de vleugels van Alex van Groningen bracht de top van het geld achter de startupscene bij elkaar.

Een ontspannen afsluiting van een intensieve Amsterdam Capital week, daar waren de VC's voor uitgenodigd door de VEECEE community. De borrel in Riva, op de plek waar de Amstel de stad in stroomt, was een beetje poëtisch ingekaderd tussen de oude Nederlandse economie: scheepjes op de Amstel en het restaurant ligt in de schaduw van de kantoortoren van Philips. Binnenin was het allemaal gericht op de toekomst: cloud services, user cases met groot disruptief potentieel… Het gaf een mooi contrast. 

Allereerst was er een woordje van Ernst Rustenhoven van de Raad van Advies van VEECEE, die niet zonder trots wist te melden dat 170 specialisten van 60 fondsen zich hadden aangemeld voor het evenement – niet alleen uit Amsterdam, maar ook uit Londen en Berlijn. ‘The undisputed nr.1 VC Only event in Amsterdam!’ Ook riep hij de VC’s op om vooral connecties te smeden: zoek alle mensen op die je kent en introduceer ze aan elkaar! 

Daarna was het woord voor Ruben Nieuwenhuis om te reflecteren op het thema ‘Giving Back’. Nieuwenhuis is een veteraan in de Nederlandse startup scene en begeleide al meerdere incubators, techhubs en anderssoortige startupgremia – maar voor zijn nieuwste project trekt hij ver weg van de gebaande paden en brengt hij middels TechGrounds de startupideologie naar de achtergestelde buitenwijken van Amsterdam. Het programma probeert, in navolging van het Belgische “Molengeek” jongeren uit lastige thuissituaties op te leiden tot programmeur, in samenwerking met grote spelers die staan te springen om programmeertalent, zoals TomTom, booking.com en J.P. Morgan. Dit moet niet alleen de door de gig economy en automatisering bij de globalisering achtergebleven arbeidersklasse weer wat meer bij de huidige economie betrekken, maar ook de diversiteit in de techsector vergroten. De VC’s werden aangespoord om ook zelf een bijdrage te leveren door hun expertise in te zetten voor het programma.

Daarna mocht start up valuation expert Joachim Blazer van VentureValue de zaal vertellen wat zijn methoden zijn bij het waarderen van beginnende bedrijven. Dat was nog niet zo makkelijk, in een zaal vol mensen die de hele dag niets anders doen dan het waarderen van early stage start ups – ‘learning a monkey to climb', zoals Blazer dat zelf noemde. De insights die Blazer ter tafel bracht werden toch goed ontvangen en leverden een levendige discussie op over de waardering van beginnende bedrijven. De belangrijkste punten van zijn verhaal concentreerden zich rond drie thema’s: hoe help je ondernemers met het waarderen van hun bedrijf, hoe verhoudt de waarde van het bedrijf zich tot de rest van het ecosysteem (Californische multiples, of toch Amsterdamse?) en, belangrijker nog, hoe pas je waardering van early stage bedrijven in in het verwachte rendement van het totale fonds?

Toen het officiële gedeelte achter de rug was, was het tijd voor de daadwerkelijke VEECEE-borrel. De woorden van het bestuur vonden gretig navolging en al spoedig ontstonden er overal enthousiast netwerkende groepjes dealmakers. Dat er maar veel mooie deals en succesvolle scale-ups uit mogen voortkomen… Misschien zelfs wel een unicorn! 

Dit evenement is mede tot stand gekomen dankzij de enthousiaste betrokkenheid van Houthoff, ABN AMRO en Amazon Web Services

Gerelateerde artikelen