VEB wil dat PostNL met Bpost gaat praten

PostNL kan de deur niet langer dichthouden voor zijn Belgische branchegenoot Bpost. Dat vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die eist dat het bedrijf op zijn minst in gesprek gaat met de Belgen.

“Bpost is een serieuze partij met een serieus overnamevoorstel'', aldus de VEB dinsdag. “Een beursgenoteerde onderneming als PostNL zou op zijn minst moeten luisteren naar de plannen van Bpost.''

Het postbedrijf houdt tot dusver evenwel de boot af, ook nu de Belgen een verbeterd overnamevoorstel op tafel hebben gelegd. De Nederlandse politiek ziet een overname evenmin zitten. De VEB wil weleens weten hoe het bedrijf zijn aandeelhouders dan wel waar voor hun geld denkt te gaan bieden.

De Belgen hebben 5,75 euro per aandeel over voor PostNL. De VEB wijst erop dat de koers in de afgelopen vijf jaar niet eens in de buurt van dat bedrag is geweest. En dat geen van de analisten die het aandeel volgen, daar het komende jaar verandering in ziet komen als het bedrijf zelfstandig blijft.

De VEB stelt verder dat schaalgrootte in de post- en pakkettenmarkt “van cruciaal belang'' is. “Kan PostNL op de langere termijn werkelijk opboksen tegen veel grotere spelers in omringende landen?'', vraagt de belangenvereniging voor particuliere beleggers zich hardop af.

Drie grote aandeelhouders, die samen meer dan 15 procent van de aandelen bezitten, riepen PostNL al eerder op te gaan onderhandelen. Maar ook hun invloed blijkt volgens de VEB beperkt. “Aandeelhouders spelen duidelijk een ondergeschikte rol in dit dossier'', concludeert de beleggersclub.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen