VEB stelt ex-top Imtech aansprakelijk

Beleggersvereniging VEB heeft vijftien voormalige bestuurders en commissarissen van het failliete Imtech aansprakelijk gesteld voor de schade die aandeelhouders van het technisch installatiebedrijf hebben geleden in de periode na februari 2013. Dat maakte de VEB maandag bekend.
Het is een eerste juridische stap. De VEB koerst erop aan dat de Ondernemingskamer een onderzoek gelast naar de gang van zaken. Als de Ondernemingskamer op basis van zo’n onderzoek concludeert dat er sprake is geweest van wanbeleid bij Imtech, kan de VEB schadevergoeding eisen.
De VEB zet grote vraagtekens bij de informatievoorziening aan beleggers. ,,Zo liet Imtech in mei 2015 nog weten positieve cijfers over 2015 te verwachten”, stelt de vereniging onder meer.
Imtech ging vorige maand failliet. In juni 2013 en in oktober 2014 had de onderneming via aandelenemissies nog in totaal 1,1 miljard euro bij haar aandeelhouders opgehaald. Door het faillissement is dat geld verdampt, zegt de VEB.
Een onderzoek moet duidelijk maken wat zich bij Imtech heeft afgespeeld, nadat de fraude in Polen en Duitsland in februari 2013 aan het licht was gekomen, aldus de VEB. Dat moet een breed onderzoek worden waarbij ook wordt gekeken naar de werkzaamheden van de externe accountant. Kritisch is de beleggersclub ook over de rol van de banken, in het bijzonder bij de twee aandelenemissies waarbij de 1,1 miljard euro werd opgehaald.
De beleggersclub kwam in oktober vorig jaar, toen van een faillissement nog geen sprake was, al een schikking overeen met Imtech over de periode vóór februari 2013.
 
(ANP) 
Gerelateerde artikelen