VEB heeft vragen over fusiegesprekken Akzo

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil graag opheldering van AkzoNobel over diens fusiegesprekken met de Amerikaanse lakkenproducent Axalta. Daarom heeft de beleggersclub een kritische vragenbrief gestuurd naar het Nederlandse verf- en chemieconcern.

“De luid verkondigde plannen om op eigen kracht te groeien hoeven niet langer serieus genomen te worden nu duidelijk is dat Akzo aanstuurt op een fusie met het Amerikaanse Axalta’’, stelt de VEB.

De belangenorganisatie denkt ook dat AkzoNobel bij een dergelijke samensmelting ongetwijfeld een deel van de eigen identiteit zal moeten opgeven. “De gesprekken tussen beide partijen verbazen des temeer omdat Akzo in de overnamestrijd met PPG nadrukkelijk het vermeend Nederlands karakter van de onderneming in de strijd heeft gegooid als argument om zelfstandig te blijven.’’

De VEB plaatst verder onder meer vraagtekens bij de winstwaarschuwingen die AkzoNobel de laatste tijd heeft uitgegeven. Door dit alles zou de vraag rijzen of “bestuur en commissarissen van AkzoNobel nog wel opgewassen zijn tegen de dynamiek die nu in en rond de onderneming speelt.’’

De VEB hoopt uiterlijk halverwege deze maand een antwoord te krijgen van het bedrijf. Ook wil de vereniging op de bava later deze maand nog verder praten over Akzo's beweegredenen wat betreft de potentiële fusie met Axalta.

(ANP)

Gerelateerde artikelen