VEB dringt aan op AFM-onderzoek naar Imtech-accountant

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) is de aangewezen partij om onderzoek te doen naar de accountantscontrole van de laatste jaarrekening van het ter ziele gegane elektrotechniekbedrijf Imtech.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft de AFM gevraagd kritisch te kijken naar de werkzaamheden van accountant KPMG bij Imtech. De belangenvereniging verwacht dat de waakhond 'handhavend' optreedt indien nodig.  

De jaarrekening van Imtech over 2014 vond goedkeuring van KPMG en accountant Thunnissen. Vijf maanden later ging het Rotterdamse installatiebedrijf op de fles. Opvallend was dat de accountant meende dat er geen twijfel was over het voorbestaan van het bedrijf. 

"De AFM moet onderzoeken welke procedures KPMG heeft gevolgd of wellicht heeft genegeerd waardoor dit opmerkelijke oordeel tot stand is gekomen'', zegt VEB-directeur Paul Koster. Hij stelt tevens dat een goedkeurende accoutantsverklaring houvast biedt voor beleggers. 

Curatoren
Maandag maakten de curatoren van Imtech bekend dat ze KPMG voor de rechter dagen. Het kantoor zou weigeren documenten te verstrekken die van belang zijn bij het achterhalen van de oorsprong van de financiële chaos waardoor Imtech twee jaar geleden ten onder ging. 

Uit het curatorenverslag van 19 juni 2017 blijkt dat de AFM het Big Four-kantoor een boete van ruim 1,3 miljoen heeft opgelegd voor tekortkomingen in de controle van de Imtech jaarrekening over 2011. De VEB vraagt zich af of KPMG bij de controle van de jaarrekening 2014 wel de juiste controlewerkzaamheden heeft verricht.

Lees ook:
Curatoren Imtech slepen KPMG voor rechter

Gerelateerde artikelen