VDL neemt Nederlandse tak Componenta over

Industrieconcern VDL neemt de failliete Nederlandse tak van de Finse leverancier van truckonderdelen Componenta over. Dat maakte het Eindhovense familiebedrijf woensdag bekend. In eerste instantie kan een deel van de ruim driehonderd werknemers in de Limburgse plaatsen Weert en Heerlen daardoor aan het werk blijven.

De Nederlandse activiteiten van Componenta werden in september failliet verklaard. Dankzij financiële steun van een aantal grote klanten konden de curatoren het personeel de afgelopen maanden laten doorwerken. "Dit blijkt achteraf doorslaggevend te zijn geweest'', aldus VDL. Belangrijke contracten konden daardoor behouden blijven.

VDL gaat ervan uit dat de klanten weer volop gaan bestellen nu de toekomst van Componenta is veiliggesteld. De verwachting is dan ook dat op termijn een aanzienlijk deel van het personeel weer in dienst kan treden.

“Dit is een prachtig resultaat: een doorstart met behoud van een groot deel van de werkgelegenheid op termijn'', aldus curator Peter Brouns. Ook de provincie Limburg is in haar nopjes. Gedeputeerde Marleen van Rijsbergen (Werk & Welzijn) zei dat de provincie mee zal investeren in bijvoorbeeld scholing voor de medewerkers. “Zo zorgen we samen met VDL voor behoud en versterking van de maakindustrie in Limburg.''

VDL sprong eerder al in de bres voor de Limburgse autobouwer NedCar. Ook die werd met sluiting bedreigd, maar sinds 2014 worden er in opdracht van BMW Mini's in elkaar geschroefd. Het bedrijf groeit inmiddels als kool en draagt flink bij aan de winst van de industriegroep.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen