Vastgoedbaas Van de Kuit wil voetbalclub Vitesse kopen

Russische eigenaar Valeri Oyf zette de Gelderse club in de etalage.

Vastgoedmagnaat Michael van de Kuit wil de Gelderse voetbalclub Vitesse kopen. Van de Kuit is al eigenaar van de Gelredome, het stadion waar Vitesse in speelt. Hij heeft zijn interesse in het overnemen van de Arnhemse voetbalclub zondag kenbaar gemaakt bij algemeen directeur Pascal van Wijk, bevestigt Van de Kuit na een bericht van dagblad De Gelderlander.

De Eredivisieclub is eigendom van Valeri Oyf. De Russische zakenman maakte vrijdag bekend dat hij zijn aandelen wil verkopen, als gevolg van de door Rusland ontketende oorlog in Oekraïne. "We hebben per brief aan Pascal van Wijk onze interesse kenbaar gemaakt", aldus Van de Kuit, eigenaar van de Nedstede Groep. "Wij denken dat het stadion en de voetbalclub in één hand moeten komen om het voortbestaan te garanderen. Het verzoek aan Van Wijk is geweest om de beschikbare informatie te delen."

Van Wijk en Van de Kuit stonden twee jaar geleden tegenover elkaar in de rechtbank. Vitesse wilde een huurverlaging, omdat het vanwege het stilleggen van de competitie als gevolg van de coronapandemie geen gebruik maakte van het stadion. Van de Kuit wilde daar echter niet aan meewerken. Vitesse verloor het kort geding in de rechtbank.

De huidige nummer 6 van de Eredivisie heeft al enkele jaren geleden de huurovereenkomst met het stadion opgezegd. De overeenkomst loopt volgend jaar af. Dat kan nu ook een rol gaan spelen in de overname van Vitesse.

Volgens Van Wijk heeft de club "intensief en constructief overleg" met Oyf over de verkoop. "Wij zullen dan ook niet ineens worden geconfronteerd met een nieuwe eigenaar. Samen gaan we voor het beste voor Vitesse." De Rus dichtte de afgelopen jaren de financiële gaten in de begroting van Vitesse. De club kampt met een omvangrijke schuld, die volgens Van Wijk wordt meegenomen in het verkoopproces.

"Gaande de voorgenomen verkoop kunnen er over de financiële afhandeling geen nadere mededelingen worden gedaan", aldus Van Wijk. "Maar als er geïnteresseerde partijen komen, dan zullen wij het kaf van het koren scheiden. En natuurlijk leggen we zaken als omzet, kosten en schulden op tafel."

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen