Vastgoedadviseur Cushman & Wakefield bepaalt het lot van V&D
Vlak voor de jaarwisseling vroeg Sun Capital het faillissement aan voor V&D, een bedrijf dat al meer dan 50 jaar een bepalende speler is in de Nederlandse winkelstraten. Anderhalve maand later is er nog geen definitieve deal gesloten voor de doorstart.
Bijzonder aan deze doorstart is de invloed van de pandeigenaren en zijn vastgoedadviseurs. De enige waarde die aan het verlieslatende V&D namelijk nog valt te ontlenen, zijn de huurcontracten waarmee het op vele A-locaties in grote en middelgrote steden vestigt. Zonder deze huurcontracten heeft V&D niet meer dan een negatief bank saldo, een verouderd imago en relatief duur personeel. En zonder de huurcontracten – dat is 100% zeker – is het finito voor V&D.
De vraag is dus met wie de vastgoedeigenaren verder willen. Geven zij de Nederlandse ondernemer Roland Kahn de kans om V&D, samen met 45 panden in de huur, te laten transformeren? Of kiezen wij ervoor om hun stenen een nieuwe bestemming te geven? De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay, dat zestig winkels wil opzetten in Nederland, praat ook met verschillende pandeigenaren.
Wat zijn de panden waard? Hoe groot is de kans dat deze voor een hogere prijs aan andere partijen dan V&D kunnen worden verhuurd? Welke huurders – of dat nu V&D, Hudsons’s of een andere partij is – garanderen de beste huurvoorwaarden? Het vastgoedadvies zal uiteindelijk de doorslag geven.
Vergadering aan de Zuidas
De Volkskrant doet vandaag melding van een vergadering van pandeigenaren, die maandagmorgen heeft plaats gehad bij het vastgoedadvieskantoor Cushman & Wakefield. Daar werd besloten dat de pandeigenaren nog niet akkoord zijn met de voorstellen van Roland Kahn. Volgens de krant vinden veel vastgoedeigenaren een halvering van de huur en een forse bijdrage in de herinrichting- en opknapkosten van de panden veel te ver gaan.
Cushman & Wakefield, een van de grootste vastgoedadviseurs van de wereld, heeft na het faillissement de opdracht gekregen om alle V&D-panden te waarderen en treedt op als adviseur van veel pandeigenaren. Deze pandeigenaren zijn vooral institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars.
Het lijkt er tot nu toe op dat de keuze voor Hudson’s Bay de veiligste is voor de meeste pandeigenaren. Hudson’s heeft veel diepere zakken dan de Nederlandse ondernemer Roland Kahn. Daarnaast heeft Hudson’s al meerdere warenhuiswinkelconcepten in de wereld succesvol uitgerold. Het is in die zin moeilijk te begrijpen dat Roland Kahn lange tijd de meeste kans leek te hebben.
Luxe positie
Wellicht probeert Hudon’s Bay ook tegen zeer huurvriendelijke voorwaarden zijn positie op A-locaties te verzekeren. Bekend is dat Hudon’s een financiele bijdrage vraagt aan de vastgoedeigenaren om de panden te kunnen verbouwen en op te knappen. Toch blijft het moeilijk voor te stellen is dat dit miljardenbedrijf meer opoffering vraagt van huurders dan Roland Kahn. Behalve de diepere zakken, zit Hudson’s immers niet vast aan het dure personeel van V&D en het verouderde imago.
Hudson’s en Kahn hebben in zekere zin een luxe positie, want hoeveel bedrijven zijn er nou nog meer geinteresseerd in zulke grote panden als die van de V&D?
Het licht aan de Strawinskylaan 3125, waar Cushman kantoor houdt, zal de komende dagen in ieder geval nog tot laat in de avond aan staan.