Van Doorne zet in op sectorbenadering

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:28
De advocaten bij Van Doorne zijn autoriteit op hun vakgebied en vormen combinaties met experts uit andere sectoren, aldus partners Hugo Reumkens en Onno Boerstra. Alleen dan kan je het verschil maken in de Nederlandse M&A-praktijk, waarin veel advocaten rondlopen.
Trots wijst Hugo Reumkens, managing partner bij Van Doorne, op de Legal 500, de befaamde onafhankelijke rangschikking van advocaten en advocatenkantoren. “In de categorie sectorkennis staan wij van alle Nederlandse kantoren op de derde plek,” aldus Reumkens. “Dat is behoorlijk, zeker als je het afzet tegen onze omvang. Qua grootte zijn we het achtste kantoor van Nederland. Een speler als De Brauw, die op nummer 1 staat, is bijna twee keer zo groot.” 
Sectorkennis 
Sectorkennis is één van de speerpunten waar Van Doorne op inzet. Zeker ook binnen de M&A-praktijk, die – samen met de procespraktijk – de grootste groep vormt binnen het kantoor aan de Amsterdamse Jachthavenweg. "M&A is binnen de advocatuur eigenlijk de enige praktijk die geen specialisme is," vertelt partnercollega Onno Boerstra. "De specialisten die wij inzetten bij een transactie, zoals uit arbeidsrecht, fiscaal, IE/IT, pensioen of vastgoed, doen uiteindelijk het complexe juridische werk. Wij zorgen dat al deze disciplines goed samenwerken in een transactie."
Reumkens zegt dat het sluiten van een M&A-transactie op contractniveau “een tamelijk simpele business” is: "Er is een gigantisch aanbod aan advocaten in Nederland die contractueel een deal kunnen rondmaken. Maar een M&A-advocaat kan zich in deze drukke adviesmarkt onderscheiden, door op een bepaald terrein een autoriteit te worden en zo een holistisch advies te geven. Goede voorbeelden daarvan zijn onze transacties in de gezondheidszorg en de pensioensector". 
Relevante partijen samenbrengen
Ook noemen zij Sjoerd Kamerbeek, een 29-jarige advocaat bij Van Doorne, die zelfstandig een praktijk heeft opgebouwd in social entrepreneurship en impact investing.
“Sjoerd zet social entrepreneurship op de kaart en brengt relevante partijen bij elkaar,” constateert Reumkens. “Op initiatief van Sjoerd financieren Van Doorne, ABN Amro en Tony’s Chocolonely – klanten van Van Doorne – samen de leerstoel social entrepreneurship aan de Universiteit Utrecht. In dat kader brachten zij ook de bekende econoom Mohammed Yunus in april naar Nederland.” Yunus is de ontwikkelaar en grondlegger van het microkrediet. In 2006 kreeg Yunus voor zijn verdiensten de Nobelprijs voor de Vrede.

Van Doorne geeft niet alleen juridisch advies bij de oprichting van impact-investeringsfondsen en (investeringen in) social enterprises, maar bijvoorbeeld ook bij het uitgeven van social impact bonds, het nieuwe financieringsinstrument voor maatschappelijk impact. Boerstra: “Het is mooi om te zien hoe ons aanstormend talent bedrijven, ondernemers en investeerders bij elkaar brengt en daaruit ook opdrachten haalt.” 
Experts van Van Doorne
Kamerbeek is zeker niet de enige bij Van Doorne die zich expert mag noemen op een bepaald onderwerp. Zo begeleidde Roel Botter (partner banking) vrijwel alle ziekenhuisfinancieringen in de afgelopen jaren. En Friso Foppes, sinds kort partner ondernemingsrecht, adviseert en begeleidt veel pensioenfondsen in de huidige consolidatieslag en is daarnaast actief op het gebied van fintech. “We positioneren een jong team, waarbij iedere advocaat zich een veelbelovend segment eigen maakt,” zegt Boerstra. “Zo onderscheiden we ons van de concurrenten".

Adviseren van bestuurders 
Een focus hoeft overigens niet altijd een bepaalde sector te zijn. Boerstra zelf heeft bijvoorbeeld vooral een niche ontwikkeld in het adviseren van management teams bij private equity transacties. Zo begeleidde hij onlangs het management van Hunkemöller, Ammeraal Beltech, Loparex en Koninklijke TenCate. 
“Het adviseren van het management is een aparte tak van sport,” licht Boerstra toe. “Het bestuur van een bedrijf heeft verschillende belangrijke taken tijdens een overname: het bedrijf goed blijven leiden, het bedrijf verkoopklaar maken en je eigen belangen als medeverkoper behartigen. Je kunt je voorstellen hoe moeilijk dat is. Met mijn team sta ik het management bij om ervoor te zorgen dat zij als mede aandeelhouder ook goed uit de verkoop komen en op een verstandige manier mee investeren met de koper.” 
Het mooie aan het begeleiden van management teams vinden Boerstra en Reumkens dat een advocaat vaak een lange termijnrelatie begint. “Je wordt een trusted advisor,” aldus Reumkens. “Op belangrijke momenten assisteer je bestuurders. Zo gebeurt het dan vaak ook dat deze managers voor andere kwesties dan een overname bij Van Doorne aankloppen, bijvoorbeeld voor arbeidsrecht, procesrecht of issues op het gebied van privacy. Of soms ook als de bestuurder later bij een ander bedrijf een transactie gaat doen.”

Concurreren op kwaliteit
Door deze duidelijke focus op inhoudelijke expertise, vrezen de heren bij Van Doorne niet zo voor boutiques, die veelal op basis van een lager uurtarief pitches proberen te winnen. “Ik heb altijd geleerd dat je de prijs moet delen door de kwaliteit,” zegt Reumkens. “Je kunt goedkoop zijn maar belangrijker is dat je je werk goed doet. Dat je als klant gebruik kunt maken van gespecialiseerde IT-kennis – om maar iets te noemen – als dat nodig is in een transactie. Boutiques concurreren op prijs, maar niet perse op kennis.”
 
Het belangrijkst voor Van Doorne om ook in de toekomst een vooraanstaand kantoor te blijven, is volgens de heren dat er nieuw talent wordt binnengehaald dat een drive heeft om een expert te worden in een bepaald onderwerp. “We stoppen erg veel tijd en energie in de werving van talent,” aldus Boerstra. “Je krijgt hier veel vrijheid om al zelfstandig aan de slag te gaan. Dus geen orders opvolgen van de partners, maar echt zelf aan iets bouwen.” 
Het afgelopen jaar deed Van Doorne goede zaken. Het kantoor begeleidde 36 openbaar gemaakte deals, blijkt uit de MenA.nl database. Onno Boerstra was met 21 stuks de dealmaker die als team captain – van alle Nederlandse advocaten – vorig jaar het meeste aantal transacties op zijn naam kon schrijven. “Sinds vorig jaar zijn we deze transacties wat actiever bij jullie gaan aanmelden. Een deel van de deals van andere dealmakers binnen ons kantoor – maar ook buiten ons kantoor – worden nooit aangemeld of komen überhaupt nooit in de openbaarheid,” legt de bescheiden Boerstra uit. 
Dat is zeker waar. Maar de hoge positie van Van Doorne en team Boerstra is op zijn minst een teken van dat de formule van Van Doorne succes sorteert in het M&A-circuit. 
 
Gerelateerde artikelen