Van Dijck Groenteproductie sloeg slag met Mezzanine

Een succesverhaal vanaf de tussenverdieping: hoe Van Dijck Groenteproducties met een mezzaninelening een innovatieslag maakte in de tuinbouw. 

Dit is deel 2 van de blogserie die M&A in samenwerking met NIBC Mezzanine Equity Partners presenteert over Mezzanine financierinen. Het eerste deel leest u hier.

Het grootste probleem van de meeste risicoberekeningen voor investeringen is dat het in feite achteruitkijkspiegels zijn: het risicoprofiel wordt opgesteld op basis van bewezen returns en data afkomstig van de toepassing van bewezen methodes. Dat is een probleem voor innovatieve bedrijven die graag financiering willen voor onbewezen innovaties – precies een gat in de markt waar Mezzaninefinanciering in kan voorzien. 

Neem de casus van Van Dijck Groenteproducties (VDG): met 1000 hectare landbouwgrond en eigen verwerkingsfaciliteiten is Van Dijck al de grootste producent van groentegewassen in Noordwest-Europa, de ambities reiken echter veel verder. Als goed Nederlands bedrijf wordt de expansie gezocht in het slimmer en efficiënter maken van de productie – datgene wat de Nederlandse agri-sector al eeuwen succesvol doet en daar ook internationaal erkenning voor krijgt.

Door toenemende vraag naar duurzaam en biologisch geproduceerde (groente-) gewassen zet Van Dijck Groenteproducties sterk in op het ontwikkelen van nieuwe productiemethoden. Deze stellen hen in staat om gedurende het hele jaar en, lokaal, en daarbij het gebruik pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen sterk te verminderen.

Zodoende zocht Peter van Dijck, ondernemer en grootaandeelhouder van VDG, financiering voor een innovatief project om volautomatische slateelt kassen te realiseren, waar op basis van water in plaats van aarde wordt geteeld. Een nieuwe techniek die nog niet op zulke grote schaal was beproefd. 

Als strategisch investeerder stapt het Mezzanine & Equity Partners (MEP) team van NIBC in 2015 samen met een van de Nederlandse grootbanken aan boord van de onderneming. Durfinvesteerder MEP heeft hierbij een dubbele rol; enerzijds als verstrekker van de achtergestelde Mezzanine financiering, achter de senior financiering verstrekt door MEP en een van de grootbanken, specialist in de sector, om gezamenlijk de groeiambities en bouw van de nieuwe, moderne, duurzame faciliteiten te helpen realiseren. De investering past precies binnen de investeringscriteria van het fonds, een bijzonder risicoprofiel, maar met veel potentie voor de toekomst. Een toekomst waar voedselveiligheid en verduurzaming van de economische productie steeds belangrijker worden. In zulke gevallen geldt echter wel dat kosten voor de baten gaan en de ondernemer de ruimte moet krijgen om te ondernemen en te investeren. Om de investeringscapaciteit te maximaliseren werd een deel van de interest van het mezzanine product gekoppeld aan de bedrijfsresultaten. Op deze manier investeert MEP echt mee met de onderneming en blijft de druk op de kasstromen in de opbouwfase beperkt. Dit bood VDG meer ruimte om de ontvangen financiering ook echt te kunnen investeren. 

Het verhaal kent overigens een bijzonder goede afloop. De investering was een groot succes en inmiddels hebben dezelfde partijen een tweede financieringsronde gerealiseerd. De impact van de investering is ook voor de alledaagse supermarktconsument waarneembaar: Van Dijck Groenteproducties bevoorraadt via telersvereniging Fossa Eugenia de meermaals bekroonde groenteafdeling van de Lidl!

Gerelateerde artikelen