NVP: 2022 goed overnamejaar, 2023 uitdagend

Nieuwe marktcijfers private equity en venture capital gepresenteerd.

2022 was een goed jaar voor private equity en venture capital. 2023 wordt bij uitstek een jaar waarin private equity en venture capital hun 
toegevoegde waarde laten zien.

Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) naar aanleiding van de vandaag gepresenteerde jaarcijfers over de Nederlandse private equity en venture capital markt.

Private equity

 • In 2022 investeerden binnen- en buitenlandse private equity partijen een recordbedrag van 8,5 miljard euro in Nederlandse bedrijven, wat significant hoger is dan het bedrag van 4,4 miljard euro in 2021 en het hoogste bedrag ooit geregistreerd. [1]
 • Met o.a. Ekaterra, Caldic, Accell, Refresco en Hunter Douglas werd het grootste aantal ‘megabuyouts' [2] ooit geregistreerd. Dergelijke grote overnames waren er in 2021 niet.
 • Het aantal Nederlandse bedrijven waarin een buyout werd gerealiseerd daalde naar 106 van 125 in 2021, maar is op een vergelijkbaar niveau met de jaren daarvoor.
 • Nederlandse private equity managers haalden bijna 3,5 miljard euro aan nieuwe fondsen op bij (institutionele) beleggers. Minder dan de 4,5 miljard euro in 2021. Er is opvallend veel belangstelling van vermogende particulieren om via paraplufondsen te beleggen in private equity.
 • Het aantal verkopen van buyouts lag op een laag niveau met 47, alleen in 2020 was dit lager met 41.
   

[1]  Alle bedragen zijn alleen het gedeelte eigen vermogen geïnvesteerd door een private equity of venture capital fonds. Schuldfinanciering is buiten beschouwing gelaten

[2] Een overname waarin meer dan 500 miljoen euro aan eigen vermogen voor een private equity fonds werd geïnvesteerd.

Annemarie Jorritsma, voorzitter NVP: “2021 was in zekere zin een ‘inhaaljaar’ na corona met veel uitgestelde aan- en verkopen. 2022 was in die zin een iets normaler jaar. Maar economische onzekerheid, inflatie, rente en arbeidsmarktkrapte zorgen er voor dat ook 2023 uitdagend blijft. Juist hier kan het model van betrokken aandeelhouderschap van private equity zijn meerwaarde laten zien. Met kennis, kunde en kapitaal staan we management teams bij om in deze snel veranderende omgeving veerkrachtige en duurzame bedrijven te bouwen. Daarnaast is er in voorgaande jaren genoeg kapitaal opgehaald om te blijven investeren. Vooral in de MKB-markt van bedrijven met minder dan vijf miljoen euro EBITDA lopen de transacties goed door, hoor ik van onze leden.”
 
Venture capital & groeikapitaal

 • Binnen- en buitenlandse venture capitalists investeerden rond de één miljard euro in 411 Nederlandse startups in 2022 (337 in 2021). Dit is het hoogste bedrag ooit, behalve in 2021, waarin 1,8 miljard euro werd geïnvesteerd. 2021 was een uitzonderlijk jaar met enkele 'megarondes', zoals bij Mollie en MessageBird. De stijgende trend, vooral in het aantal investeringen, van de afgelopen jaren zette zich voort in 2022.
 • Binnen- en buitenlandse investeerders investeerden bijna 1,5 miljard euro in Nederlandse scaleups. Hoewel dit minder is dan de 2,6 miljard euro die in 2021 werd opgehaald, voornamelijk in enkele zeer grote rondes, is het aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren toen het maximum nog 900 miljoen euro was.
 • Er werd in 2022 1,4 miljard euro opgehaald aan nieuwe venture capital fondsen bij beleggers. Hoewel dit minder is dan de 2,4 miljard euro in 2021, is het nog steeds hoog vergeleken met eerdere jaren.
 • Opvallend is dat beleggers in 2022 840 miljoen euro hebben geïnvesteerd in Nederlandse groeikapitaalfondsen. Dit is aanzienlijk meer dan de 410 miljoen euro in 2021 en de maximale 330 miljoen euro in voorgaande jaren.
 • In vergelijking met private equity wordt er nog steeds weinig institutioneel kapitaal belegd in venture capital en groeikapitaalfondsen.
 • In 2022 werden 126 startups verkocht, wat een relatief stabiel aantal is. Het aantal afschrijvingen/faillissementen was laag.
 • Het aantal bedrijfsverkopen waarin groeikapitaal werd geïnvesteerd, bleef ook relatief stabiel met 42 ten opzichte van 53 in 2021.
   

Tjarda Molenaar, directeur NVP: “in 2022 heeft de venture capital sector de stijgende lijn van de laatste jaren doorgezet. Zowel op investeringsniveau als op fondsenwervingsniveau zien we een sector die snel volwassen is geworden en zowel hoog rendement als maatschappelijke impact heeft. Sterker nog, de maatschappelijke noodzaak van investeringen in o.a. energie- en eiwittransities, maar ook in veiligheid en technologische autonomie, is hoger dan ooit. Betrokken, professionele aandeelhouders helpen deze transities te versnellen, dat hebben we ook in het verleden gezien. Vandaar ons pleidooi om pensioenfondsen meer in venture capital te laten beleggen. Het is essentieel dat er een stevigere institutionele Europese ‘funding pilaar’ voor VC fondsen komt. De overheid heeft zich daar al lang hard voor gemaakt.”

Lees ook: De impact van stijgende rente op overnames
 

Gerelateerde artikelen