Van den Ende stapt uit Endeit Capital

Joop van den Ende draagt zijn aandelen in Endeit Capital over aan Hubert Deitmers en Martijn Hamann.

Hubert Deitmers en Martijn Hamann zijn vanaf 15 april 2021 de twee enige eigenaren van investeringsmaatschappij Endeit Capital, met respectievelijk 75% en 25% van de aandelen. Joop van den Ende, mede-oprichter van Endeit Capital, heeft zijn belang van vijftig procent na vijftien jaar aan Martijn Hamann (links op foto) en Hubert Deitmers (rechts op foto) verkocht.

Joop van den Ende is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de opzet en het management van Endeit Capital. Van den Ende: “In de levensfase waarin ik me nu bevind, draag ik mijn deel van de verantwoordelijkheden graag over aan mijn partners. Daarnaast wil ik blijven mee-investeren. In dat geval is mede-eigenaarschap vanuit de governance bezien niet ideaal. Ik heb vanaf 2006 met veel plezier met mijn voormalige Endemol-collega’s Hubert en Martijn gewerkt aan de groei van Europese tech scale-ups. Ik ben buitengewoon trots op wat we voor onze portfoliobedrijven hebben weten te bereiken.”

Endeit is de toonaangevende investeerder in scale-up techbedrijven in Nederland en de DACH-landen. De investeringsmaatschappij heeft meer dan 30 bedrijven geholpen met hun verdere groei, en met succesvolle exits. Van den Ende: “Ik vind het mooi om te zien dat veel ondernemers waarin wij hebben geïnvesteerd nu zelf in onze fondsen investeren. Endeit is volop actief; er komen nieuwe, mooie projecten aan. Daar blijf ik graag bij betrokken via een persoonlijke inleg. Het was een prachtige periode om hier met elkaar aan te werken, maar nu is het tijd voor andere dingen.”

Managing Partner en mede-oprichter Hubert Deitmers: “Joops stijl, wijsheid, kennis en persoonlijkheid waren onmisbaar om Endeit Capital van de grond te krijgen en in te vullen op de manier die ons onderscheidt van andere investeringsbedrijven. Hij is de verpersoonlijking van wat we onze We Care-filosofie noemen: aandacht voor de business én de mensen binnen onze portfoliobedrijven en voor eerlijk zakendoen. We zijn schatplichtig aan Joop en het is met een lach en een traan dat we afscheid nemen van hem als mede-eigenaar van ons bedrijf. Tegelijkertijd blijft hij betrokken als investeerder en dat doet ons ook weer goed. Endeit staat voor een aantal nieuwe ontwikkelingen. Die pakken we met veel energie en enthousiasme op.”

Endeit Capital specialiseert zich vanuit haar thuislanden Nederland en Duitsland in het investeren in scale-ups techbedrijven die de start-up fase zijn ontgroeid. Endeit helpt deze bedrijven met kapitaal en begeleiding tot volle wasdom te komen. Daarbij maken de partners van Endeit gebruik van hun ervaring in het uitbreiden en internationaliseren van activiteiten via buy & build, zoals de oprichters ook bij Endemol succesvol hebben gedaan. Daarbij staat verantwoord investeren voorop: geen financial engineering bij de portfoliobedrijven, en veel aandacht voor de sociale aspecten van het managen van een bedrijf.

Endeit is mede-ondertekenaar van de Principles for Responsible Investment van de Verenigde Naties. Endeit investeerde inmiddels ruim €250 miljoen in 35 bedrijven en heeft op dit moment 11 bedrijven in 7 landen in haar portefeuille.

Gerelateerde artikelen