Vaderlandse Staat verkoopt Koninklijke Nederlandse Munt aan Belgische investeerder

Afgelopen maand heeft de Rijksoverheid de Koninklijke Nederlandse Munt van de hand gedaan. Alle aandelen in de Munt zijn verkocht aan het Belgische bedrijf Groep Heylen.

Naast het bedrijf is ook het gebouw van de Munt in Utrecht in de deal meegenomen. Met de deal is zo'n 3,6 miljoen euro gemoeid. De Munt heeft nog een lening bij de Staat van 1,2 miljoen euro. Als die is afgelost, blijft er dus een netto opbrengst van 2,4 miljoen euro over.

Het kabinet maakte eind april al bekend van de muntenpartij af te willen. De organisatie zit al sinds 1567 in Utrecht gevestigd en verkeerde al enige tijd in financieel zwaar weer. 

Commerciële partner
Als onderdeel van de Belgische investeringsmaatschappij Groep Heylen krijgt de Munt een commerciële partner die de onderneming weer vooruit kan helpen. Heylen bezit de nodige kennis van de markt van euromunten, onder meer doordat het bedrijf rondellen (platte schijfjes die tot munten worden geslagen) produceert. 

In de deal is overeengekomen dat de circa 90 werknemers in dienst blijven. Wel wordt er op zoek gegaan naar een nieuw bedrijfsonderkomen, waarschijnlijk in Utrecht. 

Publiek takenpakket
Het takenpakket van de Koninklijke Nederlandse Munt bestaat uit onder meer het slaan van nieuwe euromunten en herdenkingsmunten. Ook neemt de Munt beschadigde munten terug en vernietigd deze. Bovendien speelt het Nederlandse bedrijf een vooraanstaande rol in de strijd tegen valsmunterij. De Nederlandsche Bank neemt na de overname de twee laatstgenoemde taken over. 

 

Gerelateerde artikelen