‘Unilever wil aandeelhouders belonen’

Unilever wil geld uitkeren aan zijn aandeelhouders, overnames doen en agressiever in de kosten gaan snijden. Dat maakt deel uit van een strategisch onderzoek waaraan Unilever momenteel werkt, aldus zakenkrant Financial Times (FT) op basis van ingewijden.

De stappen komen na de mislukte overnamepoging door het Amerikaanse Kraft Heinz. Daardoor is de druk op Unilever toegenomen om meer waarde te creëren voor aandeelhouders. De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting volgende maand naar buiten gebracht.

Verhoging schuld
Volgens de bronnen is het onwaarschijnlijk dat Unilever zijn levensmiddelendivisie gaat afsplitsen van de verzorgingstak. Wel werkt het concern aan een verhoging van de schuld om zo een minder makkelijke overnameprooi te worden. Een deel daarvan kan worden uitgekeerd aan aandeelhouders, door middel van een aandeleninkoop of speciaal dividend.

Overnames
Ook kijkt het bedrijf naar overnames. Zo wordt de huishoudelijke tak van Reckitt Benckiser, met merken als Vanish en Dettol, als een goede aanvulling gezien. Daarnaast moet nog verder in de kosten worden gesneden om de winstmarge op te krikken en bekijkt Unilever een versimpeling van de dubbele notering in Londen en Amsterdam.

Unilever-topman Paul Polman stelde dinsdag dat de Britse regels voor overnames moeten worden aangescherpt, zodat bedrijven meer tijd krijgen om zichzelf te verdedigen. Ook vindt hij dat de regels moeten worden aangepast waarbij beter wordt gekeken naar de belangen van andere partijen, naast aandeelhouders, als het gaat om overnames.

(Bron: AFN)

Gerelateerde artikelen