Unilever doelwit van activistische beleggers

Unilever is een doelwit geworden voor activistische beleggers die kunnen aansturen op een splitsing.

Dat schrijven analisten van drie internationale zakenbanken, meldt het FD. Reden is dat de koers van de maker van Calvé-pindakaas en Dove-zeep achterblijft bij concurrenten als Nestlé en Danone.

De analisten schetsen twee mogelijke scenario's voor het opknippen van Unilever. Het Amerikaanse effectenhuis Bernstein oppert de voedingsdivisie los te knippen van persoonlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Analisten van Barclays en Exane BNP Paribas zien meer in een geografische scheiding, waarbij het bedrijf zijn activiteiten in opkomende markten afsplitst van die in trager groeiende continenten als Europa.

Activistische beleggers nemen vaker bedrijven op de korrel waarvan de beurskoers achterblijft. Zij kopen aandelen en doen ongevraagde suggesties aan de bedrijfsleiding, zoals het verkopen van bedrijfsonderdelen. Het navolgen van de voorstellen moet leiden tot een hogere koers. Als dat lukt, verkopen de beleggers hun aandelen weer.

In 2017 kreeg Unilever al te maken met activistische aandeelhouders. In dat jaar probeerde 3G Capital/Kraft Heinz Unilever over te nemen. Dat bod werd toen gesteund door grootaandeelhouders Warren Buffett en 3G Capital. Deze groep kapitaalkrachtige investeerders dacht dat er meer uit Unilever te halen viel. De overnamepoging mislukte.

Moet het bedrijf nu iets met deze activistische aandeelhouders? Dat is afwachten. De leiding heeft in ieder geval geen zin een splitsing. Dat liet de topman van Unilever Alan Jope vorig jaar in een interview met het FD al vallen. 

Related articles