Uitvaartbranche laat zich niet kisten

Eén ding is zeker in het leven; er komt vroeg of laat een einde aan. En dus floreert de uitvaartbranche; het aantal bedrijven verdubbelde afgelopen tien jaar, steeds vaker slaat de sector de vleugels uit richting buitenland. Over fusies, overnames en heuse Dutch Funeral Awards.

Coöperatie DELA heeft de Duitse markt betreden, is al actief in België en ziet kansen en mogelijkheden in Frankrijk en Spanje. Deze week presenteerde DELA de cijfers over 2017 en die waren juichend: premie-inkomsten stegen met bijna 9% naar 435 miljoen euro, nettowinst groeide van 137 miljoen naar 235 miljoen euro en nog dit jaar denkt de uitvaartverzorger die magische grens van 4 miljoen verzekerden – waaronder inmiddels 750.000 Belgen – te passeren.

Het in Eindhoven residerende DELA is drie maanden geleden vanuit Dusseldorf in Duitsland gestart met de verkoop van overlijdensrisicoverzekeringen. Het bedrijf spreekt van een verkenning, waarna op termijn uitbreiding volgt met uitvaartverzekering in kapitaalvorm.  En DELA verkent in meer landen. Het al genoemde Frankrijk en Spanje lijken veelbelovend. Zweden bleek dat onlangs juist helemaal niet.

Eenmansbedrijf

De branche is goed voor een omzet van 1,15 miljard euro en telt bijna 10.000 werknemers en 2000 ondernemingen. En ook die aantallen groeien jaarlijks fors. Opvallend; de meeste ondernemingen zijn klein, driekwart zelfs een eenmansbedrijf. Slechts 8% heeft vijf of meer mensen in dienst. En alleen de Grote Drie – Monuta, Yarden en DELA – hebben meer dan 100 werknemers. Maar niet alleen die belangrijke spelers boeken succes, ook de kleine ondernemers groeien. Soms zelfs onstuimig. Volgens het CBS tekenend voor de trend van schaalverkleining en die zo gewenste ‘uitvaart op maat.’

Een greep uit het aantal overnames van de afgelopen jaren, zoals geregistreerd in onze M&A Database:
– Greenfield Capital Partners het Naardense familiebedrijf Meride Uitvaartverzorging over.
– Jack Derks Holding koopt het Brabantse Marc van Ravensteijn Uitvaartmobiliteit (rouwwagens, volgauto’s, limousines).
– ASR Levensverzekeringen lijft de begrafenispolis-afdeling van NIVO Uitvaartverzekeringen in.
– DELA uitvaartverzorging neemt Algemeen Belang Uitvaartverzorging BV over van Holding Noordeinde BV.
– ASR Nederland NV koopt Axent Verzekeringen (uitvaarten) van Egeria.
– Munckhof (zakelijk reizen) neemt Verstraaten Personenvervoer BV over.
– Uitvaartverzekering Twenthe NV koopt Florentis Holding BV van Florentis Holding Shareholders.
– De Van der Spek groep verwerft alle aandelen in het kapitaal van de vennootschappen Klink groep, met daaronder Klink Uitvaartverzorging BV en het Rotterdamse Van Mourik Uitvaartverzorging BV, Rouwtransport Van Mourik BV, Rouwcentrum Barendrecht BV, Stichting Uitvaartverzorging Rotterdam.
– Egeria koopt Axent Verzekeringen (voorheen AEGON Nabestaanden Zorg).

Ondertussen maakt de branche zich op voor het jaarlijkse hoogtepunt, de uitreiking van de Dutch Funeral Awards, volgende week in Zeist. Eén van de kanshebbers in de belangrijke categorie Innovation is Draagkracht, een uitzender in de uitvaartbranche. Mede-eigenaar Ruben Schneider is ‘Rabobank ondernemer van de maand juni 2018’. De toeleverancier telt zeven vestigingen, 700 medewerkers – deels studenten op afroep – en opent dit jaar een vestiging in België.

Budget spelers

Ook een reden voor de branche om de blik op Europa te werpen: de uitvaartprijzen in eigen land staan onder druk door de komst van steeds meer budget spelers. Uitvaartverzekeraars en de Grote Drie noemen bedragen tussen 8000 en 10.000 euro voor een standaard begrafenis of crematie. Maar de nieuwelingen vragen vaak veel minder, soms slechts de helft. De sterke groei van de branche zet druk op de prijzen in Nederland, zo zegt Marieke Henselmans, auteur van het boek ‘Laat je niet kisten door de commercie’.

Massief eiken kisten

Ook de Consumentenbond spreekt van grote verschillen in de uitvaartkosten. Zo varieert het basistarief van 985 euro tot 2550 euro. Hetzelfde geldt voor massief eiken kisten: tussen de 375 euro en 1185 euro. De Consumentenbond stelt dat bijna 90% van de uitvaartverzorgers geen vragen wil beantwoorden in een onderzoek naar de tarieven.

De bond ging eerder dit jaar bij 180 bedrijven langs. Slechts twintig waren bereid een vragenlijst in te vullen. “De branche zou veel transparanter moeten zijn over die tarieven”, stelt directeur Bart Combée. “Consumenten hebben al genoeg aan hun hoofd als ze een uitvaart moeten regelen.In zulke moeilijke tijden wil je niet hoeven te gissen naar de kosten.”  

 

Related articles