Uitgifte vijfde fonds MKB Fonds binnen enkele weken overtekend

In september jl. ging MKB Fonds van start met de uitgifte van MKB Obligaties door het vijfde fonds, MKB Mixfonds V. Binnen drie weken was de uitgifte van € 12 miljoen ruim overtekend. 

Het vijfde fonds van MKB Fonds heeft net zoals drie van haar eerdere fondsen de ‘mixfondsstructuur’ waarin zowel MKB Obligaties als MKB Aandelen worden uitgegeven. De totale omvang van het vijfde fonds is € 20 miljoen, waarvan € 12 miljoen aan MKB Obligaties en € 8 miljoen aan MKB Aandelen (eigen vermogen). Ook alle MKB Aandelen zijn onlangs geplaatst. Het fonds zal circa tien MKB-bedrijven investeren, waarbij de focus ligt op bedrijven in de handelssector en IT-dienstverlening.

Momenteel beheert MKB Fonds vijf gesloten fondsen met een totale waarde van circa € 75 miljoen. In totaal nemen er ruim 800 beleggers deel in de fondsen van MKB Fonds. Captin faciliteert ook voor dit fonds een online handelsplatform waarop de beleggers de effecten kunnen aan- en verkopen.

Bij MKB Fonds is, in tegenstelling tot bij veel soortgelijke participatiemaatschappijen, de drempel voor beleggers om deel te nemen relatief laag. Deelname in de fondsen is mogelijk vanaf € 15.000 en daarmee wordt een grote groep (particuliere) beleggers aangesproken die een alternatief zoeken voor de lage bankrente. Ruim 200 beleggers hebben deelgenomen in het nieuwe fonds middels de aankoop van MKB Obligaties, het gemiddelde deelnamebedrag ligt rond de € 55.000. Voor aandelenbeleggers in het fonds ligt dit bedrag beduidend hoger met deelnames tussen de € 500.000 en € 2 miljoen. Een ruime meerderheid van de beleggers neemt tevens deel in eerdere fondsen van MKB Fonds.

In veel gevallen maakt een participatie door MKB Fonds bedrijfsopvolging bij (familie)bedrijven mogelijk. 

Gerelateerde artikelen