‘Twee op drie bedrijven verwacht kantoorruimte in te krimpen’

Ruim twee derde van de topfiguren van bedrijven verwacht de huidige kantoorruimte fors te zullen inkrimpen doordat personeel meer thuiswerkt.

Dat meldt adviesbureau KPMG op basis van wereldwijd onderzoek onder ruim 1800 leiders van ondernemingen. Door de uitbraak van het coronavirus werken over de hele wereld veel meer medewerkers vanuit huis.

De ondervraagden verwachten dat die trend zich doorzet. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat driekwart van de bedrijven de werving van personeel volledig heeft herzien. Doordat er meer op afstand wordt gewerkt betekent ook dat er veel meer mensen potentieel in aanmerking komen voor een functie.

Ruim 20 procent van de leiders noemt "talentrisico" de belangrijkste bedreiging voor groei. Voor de uitbraak van het coronavirus was dat slechts 1 procent. "Het mogelijk wegvallen van sleutelfiguren binnen het bedrijf en het onvoldoende kunnen aantrekken van hoogopgeleide jonge werknemers baart veel bedrijven grote zorgen", zegt Stephanie Hottenhuis, bestuursvoorzitter van KPMG. Ondanks de beperkingen in het contact met medewerkers voelt bijna 70 procent van de topfiguren zich sinds de coronacrisis meer met hen verbonden. Bijna 80 procent van de ondervraagden geeft aan de mogelijkheden voor digitale samenwerking en communicatie te zullen blijven gebruiken.

Gerelateerde artikelen