Twee maanden na de deal doemt het faillissement op

Laatst gewijzigd: 17 april 2024 14:11
Ernstige financiële problemen voor snelgroeiende huisartsenketen Co-Med.

De omstreden huisartsenketen Co-Med zit in financieel zwaar weer. Er wordt zelfs gevreesd voor een faillissement van het hele bedrijf. Voor een enkel bedrijfsonderdeel is reeds het faillissement aangevraagd. Het gaat om Co-Med Tele-Services, dat de telefonische beschikbaarheid regelt van de huisartspraktijken van Co-Med.

Dit meldt NRC. De snelgroeiende keten van huisartsenpraktijken ligt regelmatig overhoop met de Nederlandse Zorgautoriteit, die de nodige overnames door Co-Med heeft geblokkeerd. In november keurde de NZa nog de overname van twee huisartsenpraktijken in Bergen op Zoom af. Co-Med had niet aangetoond hoe de patiëntenzorg voortgezet kon worden, nadat de oude huisartsen met pensioen gingen.

In februari was er echter wel groen licht voor de overname van een huisartsenpraktijk in Amsterdam. Maar nu meldt NRC dat twee van de drie oprichters het bestuur verlaten hebben. Een van de twee zou ook geen aandeelhouder meer zijn.

Volgens de eigen opgave zou Co-Med dertien huisartsenpraktijken hebben. Daarover regent het klachten, schrijft NRC. Praktijken zijn slecht bereikbaar, spoedlijnen zijn niet of slecht bemand, ook komt het voor dat er op sommige momenten helemaal geen huisarts aanwezig is. Er is een gebrek aan protocollen, assistentes klagen dat ze taken moeten uitvoeren waarvoor ze niet bevoegd zijn.

Vorige maand sloot de praktijk in het Noord-Hollandse Anna Paulowna van de een op de andere dag na aanhoudende bezettingsproblemen. De SP in Tilburg heeft een landelijk meldpunt geopend voor klachten over Co-Med.

Patiënten in het Brabantse Reusel stonden vorig jaar voor een dichte deur en bleek de praktijk gesloten te zijn. In Zwolle werd de vestiging van Co-Med uit de huisartsenpost gezet, omdat de artsen niet meedraaiden in het dienstrooster van de spoedpost. Er loopt op dit moment een rechtszaak waarin Bredase huisartsen ruim 84.000 euro aan achterstallige betalingen eisen van Co-Med.

NRC schrijft dat Co-Med in het laatst bekende boekjaar een winst behaalde van 1,2 miljoen euro op een omzet van 9,4 miljoen.

Gerelateerde artikelen