Trump, Erdogan en de FED sturen investeringen in emerging markets 

De opkomst van 'economisch nationalisme' en een einde aan goedkoop krediet veranderen de spelregels voor internationele investeringen. Bedrijven die azen op een marktaandeel in de emerging markets moeten hun oude ideeën loslaten. 

Er zijn twee game changers voor succesvol investeren in de emerging markets, schrijft de Economist. De opkomst van het Amerikaanse ‘economisch nationalisme’ en een einde aan goedkoop krediet. 

Economisch nationalisme
Protectionistisch beleid van Trump kan de kansen van de exporterende emerging markets verslechteren, zoals Zuid-Korea en Singapore, maar ook landen die veel zaken doen met de VS, zoals Mexico. Landen met een grote binnenlandse markt worden juist relatief aantrekkelijk, omdat die minder afhankelijk zijn van de grillen van de wereldhandel. Dit zijn bijvoorbeeld India en Brazilië. 

Geldkraan dicht
De Federal Reserve heeft de interbancaire rente verhoogd en zal dat naar verwachting nog een keer doen dit jaar. Dit wordt een testcase voor de emerging markets, denkt de Economist. Goedkoop krediet is een stimulans voor alle landen, maar wordt krediet duurder dan zullen vooral de landen profiteren die hun zaakjes goed op orde hebben. Investeerders en bedrijven zullen kritischer kijken naar het macro-economische beleid van landen, voor ze hun geld investeren of een overname doen. 

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht denkt ook dat de financiële risico’s groter worden voor emerging markets. De landen zullen hun risicomanagement beter op orde moeten krijgen, om minder kwetsbaar te zijn voor monetaire schommelingen of veranderingen in rentestanden. Vooral de landen met veel buitenlandse schulden lopen risico. Dat schrijft het IMF in haar jaarlijkse ‘World Economic Outlook’.

Investeren in Turkije 
Turkije is exemplarisch voor de nieuwe complexiteit van investeren in emerging markets. Het land lijkt goede kaarten te hebben. Het drijft vooral handel met Europa en heeft een relatief grote binnenlandse markt. Van een protectionistisch Amerika of grote schommelingen in de wereldhandel heeft het daarom weinig te duchten. Aan de andere kant heeft het land een grote staatsschuld met veel kortetermijnleningen met een hoge rente. Ook zijn de laatste politieke ontwikkelingen voor veel investeerders en M&A-directors een reden om verdere investeringen af te wachten. 

Tijdens het M&A Forum op 5 april in Rotterdam laten dealmakers en corporates zien hoe je mee kan liften op de groeiende welvaart in de Emerging Markets. Sprekers zijn onder andere Joost Broekmaat (Director Global Business Development Heineken) en Taco Reus (Professor of Global Strategy Erasmus Universiteit). 

Gerelateerde artikelen