Toshiba-soap koerst af op managementbuy-out

Private equity-bedrijven bieden meer dan 20 miljard om de deal te financieren.

Het 146 jaar oude conglomeraat Toshiba wordt waarschijnlijk van de beurs gehaald en verkocht via een managementbuy-out. Er is meer dan 20 miljard dollar mee gemoeid. Al acht private equity-bedrijven zouden een bod hebben neergelegd.

De naderende managementbuy-out komt in zicht nadat twee activistische aandeelhouders in het bestuur zijn benoemd van het bedrijf, van Elliott Management en Farallon Capital.

Insiders zeggen dat het nog jaren kan duren voordat een deal rond is. Zo lang kan het duren voordat de Japanse autoriteiten instemmen met een vorm voor het toekomstige Toshiba.

Het is allang onrustig bij het Japanse concern, waardoor al twee CEO’s het veld moesten ruimen. Een aantal aandeelhouders wil het bedrijf van de beurs halen, de rest wil dat niet. Eerder sneuvelde een voorstel van de ABS-bank om Toshiba op te splitsen in drie delen. In februari was hetzelfde lot beschoren voor een voorstel om het bedrijf in twee delen te splitsen.

Toshiba is al jaren niet meer het toonaangevende bedrijf van de vorige eeuw. Laptops worden er niet meer gemaakt en de computerchipsafdeling is verkocht. De laatste jaren is de trots van Japan geplaagd door schandalen. Investeringen in kernenergie pakten fout uit na de ramp in de kerncentrale van Fukushima.
 

Gerelateerde artikelen