Topman Danske weg na witwasschandaal

Topman Thomas Borgen van Danske bank heeft zijn vertrek aangekondigd. Hij neemt verantwoordelijkheid voor een grote fraudezaak bij de Deense Bank.

Topman Thomas Borgen van Danske bank heeft zijn vertrek aangekondigd. Hij neemt verantwoordelijkheid voor een grote fraudezaak bij de Deense Bank. Borgen was sinds 2013 de CEO van Danske. Hij blijft aangesteld totdat zijn opvolger is gevonden, schrijft financieel persbureau Bloomberg.

Miljarden via Estland

In augustus werd bekend gemaakt dat er financiële autoriteiten een onderzoek zijn gestart naar fraude bij de grootste bank van Denemarken. Danske zou van 2007 tot 2015 miljarden hebben witgewassen via een onderdeel in Estland. Veel gels zou afkomstig zijn uit het Russische criminele milieu. Volgens Danske is niet bekend om hoeveel geld het exact gaat.

De zaak zorgde voor een schok in Denemarken. Het land staat bekend om de laagste corruptie-niveaus ter wereld en tegelijktertijd hoge eisen omtrent transparantie.

Analisten denken dat Danske Bank kan rekenen op een boete van ruim 700 miljoen euro. Danske is de zoveelste Europese bank die gepakt wordt wegens het witwassen van geld. Deutsche Bank kreeg eerder dit jaar een boete van bijna 700 miljoen wegens witwassen van Russisch geld. In Nederland is ING beboet voor dezelfde praktijken.

Gerelateerde artikelen