Toezichthouder kraakt Deloitte over HP-deal uit 2011

Accountants negeerden geknoei met boeken bij bepaling van de waarde.

De Engelse financiële waakhond Financial Reporting Council (FRC) heeft uitgehaald naar Deloitte. De accountant heeft verzaakt om zorgvuldig te handelen bij het waarderen van het Britse softwarebedrijf Autonomy dat in 2011 werd verkocht aan HP. 

“Het is de grootschalige aard van het falen van een professioneel kritische houding, evenals wangedrag en schendingen van fundamentele principes die deze zaak zo ernstig maken", aldus de FRC. 

De FRC heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de rol van het accountantskantoor en twee voormalige partners. De controles betroffen de periode van 2009 tot 2011. Voormalige partners van Deloitte zouden Autonomy overgewaardeerd hebben. Het onderzoek verwijt de betrokken partners dat zij onvoldoende kritisch zijn geweest en hun ‘publieke plichtsbelang’ veronachtzaamd hebben. 

HP kocht Autonomy in 2011 voor bijna 11 miljard dollar, maar moest een jaar later alweer 8,8 miljard afschrijven na fouten in de boekhouding. HP klaagde oprichter en de CFO van Autonomy aan voor 5 miljard dollar, omdat zij de waarde van het bedrijf hadden opgeblazen. Afgelopen september kreeg Deloitte een boete van 20,6 miljoen pond voor de gebrekkige controle van Britse softwarebedrijf Autonomy. 

"We zijn ons bewust van het feit dat de aantijgingen en onze conclusies buitengewoon ernstig zijn voor Deloitte ", aldus de FRC. “Maar we zijn ons er ook terdege van bewust dat Deloitte en de partners een plicht van algemeen belang hadden voor de betrouwbaarheid van de rapportage over Autonomy.”

Deloitte heeft van 2009 tot 2011 veel goede werk verricht voor Autonomy, erkende de toezichthouder. Maar in de door Deloitte gecontroleerde boeken van Autonomy wemelde het achteraf van de fouten over de inkomsten van wederverkopers. “Deloitte had geen gebrek aan tijd of menskracht”, aldus de FRC. “De twee partners beschikten bovendien over alle middelen om hun werk naar behoren uit te voeren.”

Deloitte in Engeland zei dat het de controles heeft verbeterd sinds 2011. De twee voormalige partners van Deloitte zijn teleurgesteld over het rapport. “We zijn te allen tijde van mening dat we professioneel, ijverig en te goeder trouw hebben gehandeld en we zijn het niet eens met de bevindingen”, zeiden de twee in een verklaring. 

 

Gerelateerde artikelen