The heat is on: M&A Café brengt 200 dealmakers bijeen

De zomer voorbij, kwamen 200 leden van de M&A Community gisteren weer bijeen op jacht naar nieuwe deals en contacten. Het 5e M&A Café betekende borrelen en netwerken, maar bood ook een inhoudelijk programma een een insight in naderende overnames. The heat is on!
In het prachtig gerenoveerde pand van Allen & Overy, platinum partner van de M&A Community, werden de leden en gasten van de M&A Community getrakteerd op heerlijke spijzen en dranken. Voorafgaand was er een inhoudelijk programma. 
 
Joyce Leemrijse, notaris bij Allen & Overy, bood de gasten uit verschillende disciplines handige do’s en don’ts met betrekking tot de nieuwe Flex-BV. "Het is flexibeler geworden, maar niet per definitie makkelijker", aldus Leemrijse. "Er zijn minder formaliteiten voor de oprichting van een BV gekomen; een BV oprichten gaat nu veel sneller. Op het gebied van dividenduitkering is er een aantal interessante ontwikkelingen, de aansprakelijkheid van bestuurders is daar bijvoorbeeld van belang. 1 Oktober is al snel, en de overgangswetgeving is niet altijd even duidelijk. Mijn motto: be prepared." 

Roundtables
Een twintigtal M&A Lawyers en een aantal General Counsels ging tegelijkertijd in discussie bij de Roundtables Legal M&A. Zijn M&A advocaten intussen niet generalisten geworden? Waar valt de meeste activiteit te verwachten, vanuit private equity of strategische kopers? Welke sectoren zijn hot? Wat wil de bedrijfsjurist? Deze vragen kwamen tijdens de discussie op tafel en werden beantwoord in boeiende – en besloten – gesprekken. Eén ding is duidelijk: voor de ondernemende M&A professional die open staat voor verbreding van het vakgebied valt er ook in economisch mindere tijden veel werk te doen.  

 
Het M&A Café dat om 18:00 startte en bijna 200 mensen naar de Apollolaan trok was een weerzien van insiders uit M&A en private equity. Joyce Leemrijse van Allen & Overy heette iedereen namens haar kantoor welkom. Namens de M&A Community spraken Michiel Rohlof en Willem van Oosten de aanwezigen vanaf een bescheiden podium toe. "Binnen de community is nu echt sprake van een clubgevoel", aldus Rohlof. "Ik zie veel deal sourcing hier. We zijn heel trots dat steeds meer leden en partners zich aansluiten bij de M&A Community. Ik blijf – ook uit eigen interesse – charmante dames rondsturen om nieuwe leden in te schrijven, maar het succes van deze bijeenkomsten verkoopt zichzelf inmiddels wel. Met dank aan alle partners groeit de M&A Community als kool."

Deals
Willem van Oosten: "Een lidmaatschap of partnership is natuurlijk ook peanuts als je het vergelijkt met de deals die er door de aanwezigen hier worden gesloten. Bij de overname van een deel van KPN door America Movil – 3,1 miljard euro – scoorden ABN AMRO, Allen & Overy en Clifford Chance fors." De aanwezige Tim Stevens (A&O) en Diny de Jong (ABN AMRO) bleven echter bescheiden en wezen direct in de richting van Gaike Dalenoord (NautaDutilh). "NautaDutilh heeft inderdaad ook een mooie deal binnengehaald als adviseur van Intel bij de ASML-deal", wist Van Oosten. "De Brauw deed goede zaken als adviseur van ASML. Verder viel op dat KPMG de meeste deals sloot in 2012; vanuit de advocatuur was dat Loyens & Loeff. Merryl Lynch en Allen & Overy zijn echter de koningen waar het de dealwaarde betreft: respectievelijk 8 en 10,5 miljard euro." 

 
Het M&A Community team is inmiddels uitgebreid met Janneke Vissers, zodat dealmakend Nederland nog beter in de gaten gehouden kan worden. In de aanloop naar de M&A Awards groeit de spanning wie er met de prijzen vandoor gaat en is de deal database op MenA.nl verworden tot een betrouwbaar naslagwerk. Vissers: "Jullie input is daarbij essentieel: stuur al je deals op of voer ze in via de site." 

Na deze korte onderbreking kregen de aanwezigen weer waar ze voor kwamen: het uitwisselen van kennis, informatie, te koop staande assets, vakantieverhalen, dealanekdotes en tips over de beste adviseurs en cliënten. Dat alles dankzij de uitstekende hosting van partner Allen & Overy. 

 
Tot de volgende M&A Cafés, op 31 oktober bij ABN AMRO en op 21 november bij Allen & Overy

Zie de foto’s op mena.nl/fotos

 
Gerelateerde artikelen