Private equity bedrijf RaPar investeert in uitbreiding team

RaPar, onderdeel van Rabo Private Equity, groeit hard en heeft hiervoor 200 miljoen euro nieuw kapitaal ontvangen om de groei voort te zetten. Om de groei te ondersteunen gaat RaPar ook het team uitbreiden naar circa vijf tot tien mensen. Dat zegt director Bob van der Veen in gesprek met M&A Community Manager Ezri Blaauw. RaPar doet gemiddeld vier deals per jaar en heeft de afgelopen drie jaar twaalf deals gerealiseerd. Van der Veen verwacht meer deals in de toekomst.
Van der Veen is verantwoordelijk voor het team Rabo Participaties (RaPar). RaPar investeert als minderheids-aandeelhouder in gezonde Nederlandse bedrijven en ondersteunt als risicokapitaal verschaffer ondernemers bij het realiseren van hun ambities op het gebied van groei, overnames of uitkoop van aandeelhouders.
 
RaPar streeft bij haar investeringen naar groei financieringen tussen de 2,5 en 15 miljoen euro per propositie. Hierbij gaat het de investeringsmanagers niet om sturende controle, zoals bij andere private equity investeerders. "wij hanteren de ondernemer onderneemt principe en zijn hands-by om te helpen waar nodig", zegt Van der Veen. De ondernemer blijft aan het roer. Ook de verdeling van de potentiële winsten en waardevermeerdering van het bedrijf pakt gunstig uit voor de ondernemer. "Wij investeren in de basis met preferent aandelen met relatief hoge coupon eventueel aangevuld met een optie op een minderheidsbelang in gewone aandelen. In ruil daarvoor krijgt de buy-out manager een groter aandeel in de waardecreatie." 
 
De cultuur van RaPar is anders dan bij veel andere PE-firms. "Wij zijn normale jongens met een praktische aanpak. Met open vizier waardoor mensen snel weten waar ze aan toe zijn. What you see is what you get."
 
RaPar is onderdeel van Rabo Private Equity (RPE) wat aangestuurd wordt door Lizette Sint, sinds 2002 de investeringstak van de Rabobank Groep. RPE investeert direct en indirect in ondernemingen in de verschillende fases van de levenscyclus. RPE Equity maakt hierbij gebruik van de sectorkennis en ervaring van de Rabobank in het bijzonder in de Food & Agri sector. Via fondsinvesteringen beheert het ook belangen in Langholm Capital, Rabo Equity Advisors India, Nordian Capital Partners, Dutch Greentech Fund, Arlon Capital, Resource Partners, Shift Invest, Gilde Buy Out Partners, Anterra Capital, Gilde Healthcare, Gilde Equity Management en MBO & Groei Fonds.
 
RaPar heeft een goed gevulde portfolio met in 2014 o.a. Lagersmit (voorheen IHC Sealing Solutions) en Bergman Clinics. In 2013 stapte het o.a in Divitel en Enkco Foodgroup. In 2012 participeerde RaPar in onder ander Optisport en Pally Biscuits en in 2010 nam het een aandeel in Fletcher Hotels. 
 
Gerelateerde artikelen