Talpa Media constant op zoek naar overnamekansen

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:02
“Talpa Media is constant op zoek naar strategische overnamekansen”, zegt Barry Masclee, Head of Tax, M&A en Corporate Development bij Talpa Holding. Masclee heeft net de joint venture afgerond waarin Talpa radiozender Radio 10 heeft ondergebracht in een joint venture met RadioCorp, waarbij RadioCorp 100%NL inbracht. Volgens Masclee is dat voor Talpa voorlopig de laatste deal in de radiobranche, maar zijn ze volop actief in andere branches. “Wij zijn constant op zoek naar strategische allianties en investeringen”.
Zo investeerde Talpa eerder in televisiezender SBS. Een ander voorbeeld is de investering in 2012 in Identity Games. De spellenfabrikant ontwikkelt onder andere (bord)spellen op basis van televisieformats van Talpa, zoals The Voice of Holland.
Masclee is verantwoordelijk voor de M&A deals van zowel Talpa als de deals van Talpa Media Investments. Bij die investmenttak werkt hij samen met Gayaneh Heijne. Talpa Media Investments investeert door mediawaarde op de platforms van Talpa beschikbaar te maken, zoals zendtijd op 538. 
Met de joint venture met RadioCorp wil Talpa meer uit Radio 10 halen. De radiozender was eerst alleen online en via de kabel beschikbaar omdat Talpa, met 538 en SLAM!FM, aan het maximale aantal FM frequenties zat. In de nieuwe opzet is Radio 10 weer op FM beschikbaar. “De onderhandelingen voor de deal zijn zeer voortvarend verlopen omdat het voor beide partijen een win-win situatie was. Nadat begin augustus de veiling is gewonnen door RadioCorp zijn we direct aan de slag gegaan met de structurering. Eind september is de deal afgerond”, zegt Masclee.
Naast de betere positionering van Radio 10 kan de deal ook leiden tot synergie voordelen. Radiozenders hebben te kampen met slinkende reclame-inkomsten en moeten daarom scherp op de kosten letten. “We hebben de sales-activiteiten van 100%NL, Radio 10, 538 en SLAM!FM samengevoegd”, zegt Masclee.
Goede bekenden

Talpa kreeg bij de deal juridisch advies van Maaike Janssen van de Breij Evers Boon (foto rechts). “Een leuke deal om aan te werken, die tot de verbeelding spreekt, en die bovendien interessant was vanwege de structurering”, zegt Janssen. Volgens Janssen was de juiste juridische structuur een belangrijk aspect van de deal. “In de dealstructuur zijn de aandelen ingebracht in een nieuwe vennootschap. Voor de governance afspraken tussen de joint venture partners moesten we goed rekening houden met de mediarecht aspecten. Talpa mocht geen operationele controle verkrijgen in de vennootschap.” 
Janssen en Masclee waren geen onbekenden voor elkaar. “De samenwerking verliep heel goed. Barry en ik werkten al eerder samen, dus dat werkt altijd makkelijk! Maar ook met de aandeelhouders van 100%NL en hun juridisch adviseur, Baker McKenzie, verliep de samenwerking goed”, zegt Janssen. Naast de genoemde advocatenkantoren maakte Talpa ook gebruik van de diensten van Solv voor bepaalde mediarechtelijke aspecten. Mazars trad op als fiscale en financieel adviseur van RadioCorp. 
Gerelateerde artikelen