Talpa kan overname SBS Broadcasting afronden

Overname-adviseurs KPMG en Freshfields Bruckhaus Deringer kunnen de afrondende fase in: Talpa mag SBS Broadcasting overnemen, zo maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag bekend.

De toezichthouder laat weten dat de acquisitie geen nadelige gevolgen heeft voor de keuzemogelijkheden van consumenten en adverteerders.

De huidige meerderheidsaandeelhouder Sanoma kondigde in april de verkoop aan van zijn belang van circa twee derde van de aandelen. Talpa, dat nu al een derde van de aandelen bezit, betaalt daarvoor 237 miljoen euro en draagt daarnaast Veronica Uitgeverij over aan zijn Finse branchegenoot. 

Talpa wordt geadviseerd door KPMG (transaction support) en advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer. Aan de andere zijde worden de Finnen bijgestaan door M&A-adviseur Bank of America Merrill Lynch en advocatenkantoor Clifford Chance.

Mediamagnaat John de Mol wordt daarmee volledig eigenaar van de televisiezenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9. Hij bezit al radiozenders als Radio 538, Veronica en Sky Radio en wil ook de Telegraaf Media Groep (TMG) kopen. De kans daarop is evenwel klein. De meerderheid van de aandelen TMG is al in handen van het Vlaamse Mediahuis en de huidige grootaandeelhouder, de familie Van Puijenbroek, die ook een bod hebben gedaan. 

Door de overname van SBS verandert er in het medialandschap weinig, concludeert de ACM. De radio- en televisiezenders blijven bestaan. Voor de advertentiemarkt heeft de toezichthouder nader onderzoek gedaan. Daaruit is gebleken dat Talpa weliswaar meer macht krijgt, maar daarmee niet in staat zal zijn zijn concurrenten wezenlijk te benadelen.

Bron: ANP/MenA

Lees ook:
TMG betaalt miljoenen aan bankiers en advocaten
De litigationkanonnen van Stibbe, Van Doorne, Allen & Overy, De Brauw, Linklaters en DLA in de strijd om TMG
TMG-vonnis goed nieuws voor ING, De Brauw en Linklaters
Talpa ziet kansen overname TMG in rook opgaan

Gerelateerde artikelen