Tabaksindustrie steekt miljarden in farmabedrijven
De tabaksindustrie investeert miljarden in de farmaceutische sector. Voor een belangrijk deel gaan deze investeringen naar medicijnen en behandelingen die helpen bij aandoeningen als astma en COPD, veroorzaakt door roken.
Dit meldt Nieuwsuur op basis van eigen onderzoek. Volgens de fabrikanten zijn deze investeringen nodig voor een 'transformatie' naar een verantwoordelijke en toekomstbestendige sector.
Nieuwsuur meldt dat de investeringen passen binnen de strategie van fabrikanten, die minder afhankelijk willen worden van tabaksverkoop. Steeds meer landen leggen de verkoop van rookwaren aan banden. Daarom zet de tabaksindustrie in op alternatieve nicotineproducten, zoals e-sigaretten en nicotinezakjes. Maar ze steken dus ook geld in sectoren die niets met tabak en nicotine te maken hebben, zoals farmacie.
Om welke investeringen het precies gaat en welke bedragen ermee zijn gemoeid, komt niet naar voren in de berichtgeving van Nieuwsuur. Het medium stelt dat de investeringen te maken hebben met het antitabaksverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat inmiddels door 181 landen is ondertekend. Niet alleen verbinden overheden zich daarmee aan een strenger tabaksbeleid, ze beloven ook lobbyisten van de sector buiten de deur te houden. Fabrikanten kunnen striktere antitabaksmaatregelen daardoor steeds moeilijker tegenhouden.
De investeringen in de farmaceutische sector passen in de strategie van tabakbedrijbven die pleiten voor een rookvrije wereld. Nieuwsuur maakt de vergelijking met Shell, dat zich geen olie- maar een energiebedrijf noemt. Zo willen ook tabaksfabrikanten transformeren tot een duurzame bedrijven van 'lifestyle en consumentenwelzijn'. In 2025 mikken ze op een miljard omzet in deze bedrijfstak.
Volgens Nieuwsuur wil een bedrijf als Philip Morris op deze manier ook aanspraak maken op de status van het zogeheten ESG-aandeel (environmental, social, governance) en daarmee investeerders teruglokken die de laatste jaren massaal zijn afgehaakt.
Concurrent British American Tobacco – bekend van Lucky Strike – spreekt onder de slogan Building a Better Tomorrow over vergelijkbare doelen. Het bedrijf zegt tegen Nieuwsuur dat in 2050 minstens vijftig miljoen sigarettenrokers moeten zijn overgestapt naar alternatieve producten. Om dat te bereiken "bouwen we aan een ecosysteem […] van bedrijven die specialiseren in onder meer biotech, wetenschap en welzijn".