Sun Capital zette Scotch & Soda te laat in de etalage

De Nederlandse winkels zijn failliet na een kapitaalinjectie in 2021.

Nog maar een paar weken geleden was eigenaar Sun Capital op zoek naar een nieuwe koper voor de Nederlandse modeketen Scotch & Soda. Na twaalf jaar wilde het private equity-bedrijf ervan af. Rothschild en EY waren in de arm genomen om de mogelijkheid van een overname te onderzoeken. Volgens Sky News wilde Sun alle aandelen kwijt.

Maar het heeft niet zo moge zijn. Het Amsterdamse kledingmerk Scotch & Soda heeft faillissement aangevraagd voor zijn Nederlandse activiteiten. Het bankroet is volgens het bedrijf het gevolg van 'ernstige cashflowproblemen' door de lockdowns tijdens de coronapandemie en de daaropvolgende energiecrisis en hoge inflatie, zo staat in het FD.

Tot voor kort was de toon bij Scotch & Soda nog een en al zelfvertrouwen. De in 2019 aangetreden CEO Frederick Lukoff had als opdracht om het modebedrijf te laten groeien. 

Zelf vond hij dat dit was gelukt. “Het groeimomentum dat we afgelopen jaar gezien hebben, blijft in kracht toenemen, met meer nieuwe locaties over de hele wereld”, zei CEO Frederick Lukoff vorige lente nog.

Volgens het platform Retaildetail.nl kwamen de verkoopplannen van Sun op een gunstig moment. “Want Scotch & Soda is de laatste paar jaar aan een groeispurt bezig.” Het platform wees erop dat het bedrijf vorig jaar de uitbreiding van zijn internationale winkelnetwerk versnelde door 30 nieuwe winkels te openen.

In Londen en Milaan kwamen daar ook twee flagshipstores bij die het Nederlandse label op de kaart moesten zetten als internationale modespeler. Met de opbrengst van een eventuele verkoop zou Scotch & Soda zowel het eigen winkelnetwerk als de groothandelsactiviteiten verder willen uitbreiden.

In 2021 voerde de eigenaar nog een kapitaalsverhoging door. De investeerder kocht toen voor 200 miljoen euro aan extra aandelen en pompte vijftien miljoen euro vers kapitaal in het bedrijf. Vorig jaar haalde Scotch & Soda een omzet van 342 miljoen euro.

Nu is curator Jasper Berkenbosch (Jones Day) op zoek naar een kandidaat die een doorstart met het bedrijf wil maken. "Het faillissement is een heel bittere pil", zegt hij. "Het is een echt Nederlands merk met een creatief hart, dat wereldwijd actief is. Dat is bijzonder." Gedurende die zoektocht blijven de 32 Nederlandse winkels open. De ruim 200 buitenlandse vestigingen van Scotch & Soda vallen buiten het faillissement.
 

Gerelateerde artikelen