Succes verzekerd bij het M&A Forum Turnarounds

Herstructureringen, turnarounds en het uiteindelijke succes, dat was het thema van het M&A Forum bij KPMG. Een gevarieerd inhoudelijk programma trok investeerders, bestuurders en adviseurs die op zoek gingen naar de beste manier om een bedrijf in distress succesvol door die periode heen te loodsen. Succes is ook voor bedrijven in crisis een keuze, zo bleek.

Ga hier direct naar de foto’s van het M&A Forum

Met de titel ‘The winner takes it all’ waren de verwachtingen hooggespannen. Gert-Jan Antvelink, restructuring specialist van KPMG, verzorgde de kick-off in een Masterclass waarin hij de do’s & don’ts van succesvolle herstructureringen opsomde. Grootste gevaren rondom een herstructurering? "Denial is your worst enemy", aldus Antvelink. "Het gebeurt te vaak dat bedrijven hun penibele situatie niet onder ogen willen zien. Het komt goed, we gaan herfinancieren, er komt een goede order aan, kortom alles wordt aangewend om het zonniger te zien dan de werkelijkheid. Alleen een herfinanciering is echter lang niet genoeg. Herstructureren, met soms harde beslissingen, is het devies bij bedrijven in de problemen."

Die boodschap verkondigde ook Jan Adriaanse, hoogleraar Turnaround bij de Universiteit Leiden. In een energieke interactieve masterclass gaf ook Adriaanse aan dat veel ondernemers de problemen te laat onder ogen komen. "De crisis krijgt de schuld, maar ook de klanten, de ontwikkelingen in de sector. Toch moeten bedrijven echt naar zichzelf kijken en met name afrekenen met de aannames die ze doen. Autodealers houden stug vast aan hun showroom, omdat klanten dat zouden willen, maar is dat echt zo? Alleen echt innovatieve spelers hebben een streepje voor."

Gelijktijdig vond er onder M&A Directors van onder meer ING, Wavin en VION een besloten roundtable plaats, waarbij gediscussieerd werd over de beste manieren om een bedrijf sterker te maken door herstructureringen. De inhoud van die roundtable blijft binnenskamers, maar wat Ivo Lurvink van ING er eerder over zei is hier te vinden. 

In de prachtige grote zaal van KPMG was de eerste Masterclass gericht op ondernemers in het MKB. Financiering is voor de midden- en kleinbedrijven een heikel punt, nu de banken vaak niet thuis geven. NPEX-oprichter Adriaan Hendrikse legde uit hoe het MKB kapitaal op kan halen via de nieuwe beurs NPEX. 

Marc Renne, manager bij investeerder Nimbus, gaf vervolgens een hele aardige kijk in de keuken, aan de hand van de business case van Stork Food & Dairy Systems, dat door Nimbus werd veranderd om er beter van te worden. In 2008 is het concern van de beurs gehaald en van een non-core asset in de Food Group, werd het een succesverhaal in een sector die flink in beweging was.

Om het thema ‘The winnner takes it all’ kracht bij te zetten, werden alle sprekers bij elkaar gezet om in het laatste half uur, onder leiding van BNR’s Paul Laseur, met elkaar te discussieren over de beste strategie om een bedrijf op het pad van succes te brengen. Niet bang zijn om harde beslissingen te nemen en altijd bereid zijn de strategie aan te passen, bleek een goede les. En als er dan toch één de winnaar moest zijn, kon dat het afgelopen jaar wel eens ASML zijn, zo klonk het. "Hoe dat bedrijf zich door standvastigheid en innovatie geknokt heeft naar de positie waar het zich nu bevindt, is zeer indrukwekkend. En ook nog gefinancierd door haar beste klanten."

Na het inhoudelijke gedeelte was het tijd voor het populaire M&A Café, alwaar de M&A Community ook nog een primeur had; de eerste nominaties voor de M&A Awards werden ‘live’ bekend gemaakt. Gelijktijdig kwamen ook de felicitatiemails op menig smartphone binnen en dat zorgde voor een aantal blije gezichten en een extra feestelijk tintje. Op naar het grootste M&A Forum van het jaar, de M&A Awards op 12 december 2013 in de Beurs van Berlage!

De nominaties zijn hier te vinden

Meer informatie over de M&A Awards 

Gerelateerde artikelen