Streep door overname Activision door Microsoft

De big tech heeft een slechte reputatie bij overnames van gamebedrijven.

De Britse mededingingswaakhond CMA zet een streep door de overname van gamebedrijf Activision door Microsoft. Hiermee lijkt de deal van 69 miljard dollar van tafel. Het had de grootste deal van Microsoft ooit moeten worden.

Activision heeft een aantal spraakmakende games in de markt gezet, zoals Call of Duty en World of Warcraft.

Activision is daarnaast bekend door een schandaal rond seksueel wangedrag door werknemers. Dat leidde tot ontslagen en rechtszaken. Maar voor de autoriteiten die de fusie beoordelen, telde alleen de machtsconcentratie die Microsoft zou krijgen door de deal. De vrees was dat de big tech company de toegang tot populaire games vooral zou toewijzen aan Xbox, de eigen gameconsole. Daarnaast woog ook het risico mee dat andere gameconsoles, zoals van Sony en Nintendo, toegang zouden krijgen tegen slechte voorwaarden. Dat zou een inbreuk op de concurrentieverhoudingen betekenen. 

Afgelopen herfst opende de Britse kartelwaakhond CMA een onderzoek naar de voorgenomen overname. De conclusie luidt dat de deal schadelijk is voor Britse gamers. Wat meewoog voor de waakhond is dat Microsoft in het verleden games na een overname voor eigen gebruikers hield. 

In de Verenigde Staten keerde toezichthouder FTC zich ook al tegen de overname. Die waakhond spande een rechtszaak aan om de samensmelting tegen te houden. De Europese Commissie is bezig met een diepgravend onderzoek en komt naar verwachting uiterlijk 11 april met een beslissing. Vermoedelijk zal de Europese waakhond ook geen goedkeuring geven zonder concessies van Microsoft.

Er is nog een mogelijkheid dat de deal toch doorgaat. Microsoft en Activision hebben tot eind deze maand om het voorlopige besluit van de CMA aan te vechten. Op 26 april valt de definitieve beslissing.
 

Related articles