Stijging M&A verwacht

Ondanks de wereldwijde politieke onrust ligtĀ stijging van het aantal Nederlandse M&A deals in de lijn der verwachting.

Het afgelopen jaar vonden er relatief gezien weinig fusies, overnames en beursgangen (IPO’s) plaats in Nederland. De verwachting voor 2019 is voorzichtig optimistisch. Dat blijkt uit de vierde Global Transactions Forecast, uitgevoerd door internationaal advocatenkantoor Baker McKenzie en Oxford Economics (OE). Wereldwijd zal de transactieactiviteit volgend jaar juist lager zijn dan in 2018, onder andere door zwakkere Europese markten.

“In Nederland heeft een aantal grote deals aan het eind van het jaar gezorgd voor een redelijke afsluiting van wat anders een relatief rustig jaar zou zijn geweest”, zegt Mo Almarini van de Corporate M&A-groep. “Hoewel de prognoses voor 2019 vrij conservatief zijn, worden er vooral in de mid-market nog volop deals gesloten. Fondsen zijn door de solide staat van onze economie redelijk makkelijk toegankelijk en we verwachten onder andere een aanhoudende toename in het aantal deals in de technologische sector.

Tegelijkertijd zorgen groeiend protectionisme en steeds complexer wordende regelgeving voor terughoudendheid, terwijl er voor sterke bedrijven nog altijd heel veel mooie kansen voor het oprapen liggen.”

Wereldwijde prognose

Het rapport, gebaseerd op macro-economische voorspellingen van OE en inzichten van Baker McKenzie-partners in 42 markten over de wereld, voorspelt dat 2019 waarschijnlijk twee verschillende helften zal kennen. Verscheidene belangrijke transacties, aangekondigd in 2018, zullen de eerste helft van 2019 kenmerken. De markt zal echter afkoelen in de tweede helft van volgend jaar.

Het rapport spreekt van een overnamewaarde van 2,9 biljoen dollar in 2019 – een daling ten opzichte van 3,1 biljoen dit jaar – en een daling naar 2,3 biljoen dollar in 2020. Met een aantal grote beursgangen gepland voor 2019, voorziet BakerMcKenzie een totale opbrengst van 232 miljard dollar – dit was 220 miljard in 2018 – voor het daalt naar 154 miljard dollar in 2020. 2021 heeft de potentie om een opleving te zien in het aantal overnames en beursgangen.Paul Rawlinson Global Chair van Baker McKenzie: “We blijven voorzichtig optimistisch over het komende jaar, omdat we geloven dat de dealmakers de lange termijn in ogenschouw zullen nemen. Zitten op je handen en wachten tot de volatiliteit afzwakt, is geen optie. Maar zoals we twaalf maanden geleden hebben vastgesteld, zijn er nog steeds reële bedreigingen voor de vrijhandel en investeringsstromen en er blijft potentieel bestaan voor een veel ernstiger uitbarsting van protectionisme en isolement waar bedrijven, regelgevers en de overheid zich voor moeten wapenen.”

Opwaartse cyclus\

Naar verwachting zal het aantal wereldwijde fusies en overnames in 2019 2.9 biljoen dollar bedragen. Op het moment dat de wereldeconomie vanaf 2019 trager gaat groeien, zal de waarde van de wereldwijde fusies en overnames terugvallen naar 2.3 biljoen dollar in 2020. Vanaf 2021 zal de stabiliteit terugkeren na een periode van veranderingen. De rentetarieven in de Verenigde Staten zullen in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen net zoals de aandelenmarkten. Ook zullen bedrijven meer zekerheid hebben over hun mogelijkheden om handel te drijven over de landsgrenzen heen. Wij verwachten dat er vanaf 2021 mogelijk een nieuwe opwaartse cyclus zal beginnen.  

Naar verwachting zal de binnenlandse IPO-markt in 2019 in Noord-Amerika, Oceanië en Azië en Latijns Amerika wereldwijd in waarde zijn toegenomen van 151 miljard dollar naar 164 miljard. Daarna zal er in 2020 een periode aanbreken waarin bedrijven hun beursgang uitstellen totdat de aandelenmarkten weer in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen.

Het aantal grensoverschrijdende beursintroducties nam in 2018 toe. Vooral de markten in de VS en Hong Kong waren bijzonder succesvol en we verwachten dat dit volgend jaar aanhoudt. Naar alle waarschijnlijkheid zal het totaal van 68 miljard dollar voor dit jaar geëvenaard worden, voornamelijk door overzeese listings van Chinese tech bedrijven. We verwachten een bescheiden groei vertraging in 2020 geheel in lijn met het afkoelen van de wereldwijde aandelenmarkten, om het jaar erop weer op het oude niveau terecht te komen.

Relstie M&A en IPO
Oxford Economics heeft statistische technieken gebruikt om de historische relatie tussen fusies en overnames en IPO-activiteiten en belangrijke factoren, zoals groei van het BBP, aandelenkoersen, handelsstromen, geldhoeveelheid, juridische structuur en eigendomsrechten en vrijheid van handelen te schatten. Op basis van voorspellingen voor de groei van het BBP en de verwachte veranderingen in de andere criteria in elk van de 42 markten, kan OE de toekomstige waarde van fusies en overnames en IPO-transacties projecteren. Ook op basis van input van Baker McKenzie-partners over de hele wereld die hun mening geven over de nieuwste trends in hun markt en de waarschijnlijke ontwikkeling van transacties in hun land.

Gerelateerde artikelen