Stibbe zet pre-pack op agenda van de M&A-professional

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:23
Stibbe houdt een masterclass over de pre-pack, een methode om vóór het faillissement een doorstart te maken met het bedrijf. In de masterclass spreken onder meer iemand van de bijzonder beheer-afdeling van een bank, een private equity partij en de Amsterdamse rechtbank. Duco de Boer en Job van Hooff, partners bij Stibbe, leggen uit waarom zij voor dit thema hebben gekozen.
Tijdens de masterclass ‘Pre-pack voor M&A-professionals’ zal antwoord komen vragen als: hoe werkt het, wanneer is het een optie en wat zijn de valkuilen? Om goed antwoord te krijgen op deze vragen, heeft Stibbe partijen uitgenodigd die een hoofdrol vervullen in het doorstartproces. De organisatie is in handen van Stibbe en gebeurt in samenwerking met de M&A Community.
 
Sprekers:
– Johan Jol (bijzonder beheer ABN AMRO)
– Elsbeth de Vos (rechter-commissaris Rechtbank Amsterdam)
– Job van Hooff (partner Stibbe, tevens curator)
– Martijn Arlman (M&A advisory ABN AMRO)
– Paul Frohn (partner Nimbus) 
 

Datum: 28 oktober 2015 om 17:00

Plek: hoofdkantoor Stibbe 
 
Hoe is Stibbe op het idee gekomen voor dit thema?
Duco: "Er is op dit moment een wetsvoorstel aanhangig en de pre-pack krijgt veel aandacht in de pers. Wij zien dat er in faillissementskringen veel over wordt gesproken, maar dat het voor M&A professionals een relatief onbekend fenomeen is. Daar proberen we iets aan te doen want M&A professionals kunnen een waardevolle bedrage leveren aan het proces om te komen tot een succesvolle pre-pack."
 
Wint de pre-pack aan populariteit?
Job: "De pre-pack wordt pas sinds een paar jaar toegepast. Sinds de pre-pack van Estro is het aantal pre-packs wel wat afgenomen, mede vanwege de onzekerheid over de positie van werknemers. De vraag is of zij op grond van de wet automatisch overgaan naar de overnemende partij. Dit zou ongewenst zijn. Uiteindelijk zal de Hoge Raad of desnoods het Hof van Justitie EU hierover een uitspraak moeten doen."
 
Wordt het vaak genoeg ingezet?
Job: "De wettelijke regeling zal worden ingevuld met richtlijnen die de rechtbanken zullen opstellen. Wij verwachten dat die regels meer duidelijkheid zullen bieden voor de gevallen waarin de pre-pack zal kunnen worden toegepast. Als de wet van kracht is en het Estro-punt is verduidelijkt, dan zal de pre-pack nog meer worden ingezet."
 
Voor welke situaties is de pre-pack geschikt?
Job: "Voor “distressed” ondernemingen met toekomstperspectief. In het verleden hebben we te veel ondernemingen zien sneuvelen in een faillissement terwijl een doorstart mogelijk was geweest als het bedrijf minder lang zou hebben stilgelegen."
 
Hebben M&A-professionals en bedrijven genoeg kennis over dit onderwerp?
Duco: "Nee, en dat is precies de reden van dit seminar. We zijn erg blij met de bereidheid van ABN AMRO, Nimbus en de Amsterdamse rechtbank om aan het seminar mee te doen en hun perspectief te geven op de pre-pack. Want wil een pre-pack slagen, dan heb je al deze partijen nodig."
 
Wat willen jullie dat de bezoekers na het seminar hebben opgestoken?
Duco: "De pre-pack dient een vast onderdeel te zijn van de “tool box” van iedere M&A adviseur die te maken krijgt met een distressed asset dat gekocht of verkocht dient te worden."
 
— 
 
Duco de Boer en Job van Hooff van Stibbe  
 
Gerelateerde artikelen