Stibbe dealmaker voor Qataarse hotelreus bij jacht op trophy assets

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:15
De Qataarse hotelinvesteerder Katara Hospitality investeert wereldwijd miljarden in high-end hotels als het Raffles in Singapore, Peninsula in Parijs en het Amstel Hotel in Amsterdam. De Qatari krijgen daarbij advies van Nederlandse M&A adviseurs, waaronder advocatenkantoor Stibbe. “Twee jaar geleden had bijna niemand van Katara gehoord. Nu kopen ze trophy-assets over de hele wereld”, zegt advocaat Emile Bongers vanuit het kantoor van Stibbe in Dubai.
Katari Hospitality is onderdeel van de Qatar Investment Authority (QIA), in 2005 opgericht door de staat Qatar en gefinancierd met de opbrengsten van de olie-exploratie. “We hebben al eerder deals voor QIA gedaan. Via die relaties zijn we ook bij deze deal betrokken geraakt.” Ondanks het relatief korte bestaan heeft Katara een zeer ervaren inhouse team met professionele mensen die vaak deals doen. “Ze hebben een flink budget en investeren veel in high-end hotels zoals het Peninsula in Parijs, het Amstel Hotel in Amsterdam en het Raffles hotel in Singapore . Dat is wel indrukwekkend.” 

Het team van Stibbe staat onder leiding van Emile Bongers (foto rechts) en Hans Witteveen.  Zij werken samen met  Michael Molenaars, Jana van der Pennen, Reinier Henneman, Roos Veerman en Joris Naalden. White en Case adviseert ook bij de deal, en DLA Piper adviseert de verkoper  (een in Nederland gevestigde private investeerder). “Het was een lang en complex proces. De overgenomen hotels zijn verspreid over vijf jurisdicties. Er werd gelijktijdig gewerkt vanuit verschillende locaties, onder andere Qatar, Dubai, Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje. Dat was een enorm geregel met de tijden, maar het proces is goed strak gehouden”, zegt Bongers. 
 
Nederland gunstig voor overnames
De gekochte hotelportfolio wordt gehouden door middel van een Nederlandse vennootschap. Bongers ziet dat er veel Nederlandse en Luxemburgse vennootschappen worden gebruikt bij de overname van de hotelportfolio’s. “Ze kiezen vaak een neutraal land met flexibele regels en een gunstig fiscaal klimaat. Nederland heeft met zijn flex-bv daarmee een goede zet gedaan. We hebben veel rechtsvormen om uit te kiezen.” 
  
Het gebruik van Nederlandse vennootschappen bij internationale deals is niet onomstreden. “Dit is een gevoelig punt. Mensen belichten vaak de fiscale voordelen van een deal. Wij kijken daar anders tegenaan. Het is ook de flexibiliteit en kwaliteit van dienstverlening in Nederland die het verschil maakt. Je ziet vaak dat als bedrijven eenmaal ervaring hebben met een Nederlandse vennootschap, dat ze voor een volgende deal ook makkelijker naar Nederland komen.” 
De Verenigde Arabische Emiraten worden steeds belangrijker voor de business van internationaal georiënteerde M&A adviseurs. Stibbe heeft sinds 2008 een kantoor in Dubai. “Hans Witteveen en Michael Molenaars hebben het kantoor gestart en Emile Bongers is sinds 2011 in Dubai gevestigd. We zitten in Dubai om dicht bij onze klanten te zitten. Qatar en Abu Dhabi waren en zijn booming, daar zit het echte geld en is hier drie kwartier vandaan. Dubai speelt daarin een belangrijke rol als internationale hub. Zaken doen werkt hier heel gecentraliseerd. Het is een sterke ons-kent-ons cultuur. Daarom is het belangrijk veel tijd te steken in relaties, door veel langs te gaan bij klanten, het contact onderhouden en uitbouwen.
Gerelateerde artikelen