Stedin neemt netwerkbedrijf DELTA over

Netbeheerder Stedin neemt het netwerkbedrijf van het Zeeuwse energieconcern DELTA over. Stedin maakte vrijdagmiddag bekend ongeveer 450 miljoen euro te betalen voor het onderdeel Enduris.

Het financieel geplaagde DELTA moest zijn financieel gezonde netwerkbedrijf Enduris afstoten om uit de problemen te komen. Het kabinet en de aandeelhouders kwamen eind vorig jaar tot de conclusie dat dat de enige optie zou zijn. Bovendien is DELTA wettelijk verplicht om zijn netwerk- en energieactiviteiten op te splitsen.

DELTA is mede-eigenaar van de noodlijdende kerncentrale in Borssele. De verkoop van gezonde bedrijfsonderdelen zou voldoende moeten opleveren om de slechte financiële positie het hoofd te kunnen bieden, maar ook om de nucleaire veiligheid te borgen.

Volgens een woordvoerder van Stedin verhuizen de medewerkers van Enduris gewoon mee en verandert er voor hen tot het einde van de reguleringsperiode in 2021 “in principe niks". “Maar er zijn geen garanties gegeven. We gaan op termijn wel kijken hoe dingen slimmer kunnen."

De contracten van de klanten van Enduris worden ook gewoon gerespecteerd, benadrukt de zegsman. Wel worden de tarieven ieder jaar opnieuw vastgesteld en kunnen er voor hen dus dingen wijzigen aan het einde van looptijd van het contract.

Stedin is als netbeheerder al verantwoordelijk voor de energiesystemen in Utrecht, grote delen van Zuid-Holland en enkele regio's in Noord-Holland, Friesland en Limburg. Daar komt het Zeeuwse net van DELTA nu bij.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen