State of Dutch Tech 2023: Techsector kwakkelde, maar dealvolume was ongekend hoog

Nederlandse startups doen er langer over om investeringen aan te trekken.

Met meer dan 450 deals was het een topdealjaar in de wereld van de start- en scale-ups zo blijkt uit het State of Dutch Tech-rapport van Techleap. Onze tip? zorg voor een internationaal dealteam, want tweederde van de transacties gaat over de grens.

Techleap.nl presenteert op 6 maart het jaarlijkse rapport over de staat van de Nederlandse techsector. Dat het ecosysteem voor grote uitdagingen staat blijkt wel uit de eerste zinnen van het persbericht: “De groei van de Nederlandse techsector is in het afgelopen jaar gestagneerd. Vergeleken met Europese landen als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk groeien Nederlandse startups minder snel doordat zij er langer over doen om investeringen aan te trekken.

Ook het nijpende tekort aan gekwalificeerd personeel remt de ontwikkeling van de sector.” Harde woorden dus, maar hoe ziet het landschap eruit als je met een M&A-bril naar de techsector kijkt?

Ontwaken uit een ‘Unicorn Winter’
Als men vanuit transactieperspectief naar het rapport kijkt dan valt in de eerste plaats op dat Techleap vaststelt dat er vorig jaar voor het tweede jaar op rij geen enkel Nederlands techbedrijf de gang naar de beurs gemaakt heeft. Aan de top van de markt is het dus niet al te best gesteld met het Nederlandse bedrijfsleven, zo op het eerste gezicht, en de transactiespecialisten die beursgangen begeleiden hebben het de afgelopen jaren bepaald niet druk gehad. Sowieso lijkt het even afgelopen te zijn met de grote klappers en spreekt Techleap van een ‘Unicorn Winter’. In 2023 kwam er namelijk geen enkel Nederlands techbedrijf bij met de waardering van boven een miljard dollar. In 2024 zijn er wel twee nieuwe unicorns te noteren: Datasnipper en Mews wat het Nederlandse totaal op 32 brengt, waarvan er 26 nog steeds boven het miljard zijn gewaardeerd.

De eenzijdige focus op IPO’s als graadmeter voor het succes van techbedrijven bij overheden en het grote publiek is vanuit M&A-perspectief wat onvolledig. In veel sectoren is namelijk een mooie exit naar een strategische partij net zo goed een succes als een beursgang en private equity-firma’s bewegen zich ook graag op de Nederlandse overnamemarkt om daar ‘volwassen’ ventures op te kopen. Hierin ziet Techleap een significante groei: waar er in 2022 277 transacties werden gedaan noteert de organisatie er 429 voor 2023.

Wat daarbij opvalt is dat het vooral buitenlandse partijen zijn die er met de Nederlandse groeibriljanten vandoor gaan. Wat heet: in de scaleupfase gaat 66 procent van de bedrijven naar buitenlandse strategen of PE-fondsen. Daarbij mag worden aangetekend dat het leeuwendeel naar strategische partijen gaat; 5.2 procent van de exits is naar een PE-partij gegaan (en hier loopt Nederland iets voor op het Europese en mondiale gemiddelde). Deze trend van exits naar strategische en financiële kopers is trouwens veel geprononceerder in Europa dan in de Verenigde Staten, met een groei van 56 procent van dergelijke transacties van 2022 op 2023 in Europa ten opzichte van twintig procent groei in de VS.

In Nederland nog altijd sprake van financieringskloof
Als je als Nederlandse transactiespecialist in de techsector actief bent dan loont het om een goed internationaal netwerk te hebben en om de zaken goed in de hand te hebben als het gaat om cross-bordertransacties. De kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen duidelijk over de grens: het rapport noteert niet voor niets dat Nederlandse ondernemingen in vergelijking met die in het buitenland genoeg kapitaal kunnen aantrekken in de beginfase, maar dat ze er veel langer over doen om in latere rondes voldoende (binnenlandse) financiering aan te trekken en dat er zeker in de growth equity-fase maar weinig Nederlandse fondsen zijn die de groei van een onderneming kunnen ondersteunen, dus dat men automatisch genoodzaakt is om over de grens te gaan kijken.

Daarnaast is het goed om op te merken dat Nederland in vergelijking met andere landen sterk is in sectoren die traditioneel strak gereguleerd zijn. Zo gaat in Nederland 29 procent van het VC-geld naar de zorgsector (ten opzichte van dertien procent in de EU) – iets wat aanvullende eisen stelt aan het dealteam op het gebied van compliance, mededingingsrecht en intellectueel eigendom.

Overigens is die regulering (en de bijkomende kosten) een doorn in het oog van veel ondernemers: overregulering staat komt als nummer 1 probleem uit de bus van een survey van Techleap onder ondernemers, nipt voor het gebrek aan funding en het nijpend tekort aan geschoold personeel. Kortom, hoewel de techsector in het algemeen voor grote uitdagingen staat is het volume van de transacties flink toegenomen in het afgelopen jaar – goed nieuws dus voor de transactiespecialisten!

Lees ook: Fund of Funds: private equity en venture capital voor iedereen

Gerelateerde artikelen