Spoorbedrijf Lineas zoekt 100 miljoen voor ingreep

Lineas, een vrachtvervoerder op het spoor, zoekt financiering ter waarde van 100 miljoen euro om het bedrijf te reorganiseren.

Lineas is nu voor 90 procent in handen van de investeringsmaatschappij Argos Wityu en de federale investeringsmaatschappij FPIM. 

Lineas rekent voor het verse geld vooral op een derde en nieuwe aandeelhouder. Het verse geld is om een nieuwe strategie uit te werken, waaronder een splitsing. Lineas is oorspronkelijk een dochterbedrijf van de Belgische spoorwegen, de NMBS. Het heeft vestigingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje en coördineert operaties in heel Europa.

Lineas schrijft rode cijfers als gevolg van de coronapendemie, de overstromingen in Wallonië, de verstoring van de leveringsketens en de explosie van de energieprijzen. Alleen al de stroomrekening kost het bedrijf 20 miljoen euro extra.  In de laatste twee boekjaren liepen de schulden op van 217 naar 303 miljoen euro. Doorrekenen van de kosten dreigt de klanten terug te jagen naar de vrachtwagen.

Van de negen lijnen die Lineas nu bedient, moeten er uiteindelijk drie overblijven. Van de Belgische havens via Duitsland en Zwitserland naar Italië, via Frankrijk naar Spanje en via Duitsland naar Scandinavië. 

Eerder stond in dit bericht abusievelijk vermeld dat Lineas zou vertrekken uit Nederland, maar hier is geen sprake van heeft de organisatie de redactie van MenA laten weten. 

 

Gerelateerde artikelen