Splitsing van Toshiba alweer mislukt

Het lukt maar niet om de gevallen reus van een toekomst te voorzien.

De aandeelhouders van Toshiba hebben het plan verworpen om het concern te splitsen. Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering maakten zij gehakt van het voorstel om Toshiba op te delen in twee bedrijven. Het zou de grootst buy-out in Japan moeten worden.

Ook het voorstel van het 3D Investment Partners uit Singapore om verplicht te onderhandelen over een deal met private-equityfirma’s over een deal werd naar de prullenbak verwezen.

Het is allang onrustig bij het Japanse concern, waardoor al twee CEO’s het veld moesten ruimen. Eerder sneuvelde een voorstel van de ABS-bank om Toshiba op te splitsen in die delen.

Verschillende van grote aandeelhouders, waaronder het Singaporese fonds Effissimo, het Amerikaanse fonds Farallon Capital en een aantal kleinere hedgefondsen, pleiten voor een overname door een investeerder. 

Toshiba is al jaren niet meer het toonaangevende bedrijf van de vorige eeuw. Laptops worden er niet meer gemaakt en de computerchipsafdeling is verkocht De laatste jaren is de trots van Japan geplaagd door schandalen. Investeringen in kernenergie pakten fout uit na de ramp in de kerncentrale van Fukushima.

 

Gerelateerde artikelen