Snelgroeiende bedrijven haperden door coronacrisis

IT-adviseurs en softwarebedrijven wisten de dans te ontspringen.

Het aantal snelgroeiende bedrijven was afgelopen jaar 17 procent lager dan het jaar ervoor. In 2020 waren er 9.900 snelgroeiers. Een jaar eerder waren dat er nog 11.800.Vooral in de horeca daalde het aantal snelgroeiers. Ook bij uitzendbureaus nam het aantal snelgroeiende bedrijven sterk af. 

De reden voor de achteruitgang is de coronacrisis. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Eén branche bracht daarentegen wel meerdere snelgroeiende bedrijven voort. Dat waren de IT-adviseurs. Bij de overgang naar thuiswerken waren hun diensten in zwang. Daarnaast was er een toename van snelgroeiers onder softwareontwikkelaars en kinderopvanglocaties. 

Een bedrijf is snelgroeiend als het drie jaar op rij het personeelsbestand met minimaal 10 procent uitbreidt. Alleen bedrijven met minimaal tien medewerkers worden meegeteld. Overnames tellen wel mee als uitbreiding, fusies niet, bepaalde het CBS. 

De meeste snelgroeiende ondernemingen zijn de kleine bedrijven met maximaal vijftig mensen in dienst. Van die groep bedrijven zijn er de meeste en het is relatief makkelijk om 10 procent te groeien. Bij de middelgrote bedrijven, tot 250 personeelsleden, is het aandeel snelle groeiers evenwel het hoogst met ongeveer 18 procent.

(ANP)

Related articles