Sneeuwbaleffect in de skihal

Met twee grote deals groeit SnowWorld in Nederland én Europa.

Naast de acquisitie van het Amsterdamse SnowPlanet nam SnowWorld een belang van 25 procent in branchegenoot Alpenpark Neuss. Door de Duitse markt op te gaan, wordt SnowWorld een serieuze Europese speler. 

Verwacht wordt dat de brutowinst met ongeveer 10 procent stijgt, het aantal skiërs en snowboarders dat voor SnowWorld kiest, groeit met de nieuwe centra van een half miljoen naar 750.000 wintersporters. Het totale bezoek – daarbij gaat het naast wintersporters ook om gasten van horeca als Panoramaterras Skybar naast de skipiste – zal van 1,2 miljoen mensen naar 2 miljoen toenemen.

Herfinanciering
En dat is pas het begin, want het bedrijf kwam met KBC en Belfius een herfinanciering overeen waardoor het inmiddels een ‘eigen acquisitie lijn’ heeft en komende jaren verder kan groeien door middel van meer overnames. Zo heeft SnowWorld op middellange termijn het recht om zijn 25 procent in Alpenpark Neuss uit te breiden naar een meerderheidsbelang. 

Naast de geografische spreiding van de activiteiten – Zoetermeer, Landgraaf, Spaarnwoude en Düsseldorf – zijn er de voordelen van schaalvergroting; kosten gaan omlaag en contracten met derde partijen kunnen voordelig worden afgesloten.

Boekenonderzoek
Saillant detail: eind januari kondigde het beursgenoteerde SnowWorld al aan SnowPlanet uit Spaarnwoude- onder de rook van Amsterdam – te willen inlijven. Maar begin mei ketste die deal alsnog af. Toen was de lezing dat de branchegenoot – zo bleek uit boekenonderzoek – niet de beoogde bijdrage zou kunnen leveren aan de aandeelhouderswaarde.

SnowWorld is in het bezit van de Belgische zakenman Marc Coucke en diens investeringsvehikel Alychlo. Sinds 2013 is het concern beursgenoteerd. Dat gebeurde door middel van een zogenaamde ‘reverse listing’. De plek van Fornix Biosciences – voormalig producent van hooikoorts-medicijnen en vijf jaar geleden een leeg beursfonds – werd ingenomen. Fornix was toen bezit van Value8. Nadat deze investeringsmaatschappij van voormalig beleggers-voorman Peter Paul de Vries SnowWorld via Fornix naar de beurs wist te brengen, behield het 15 procent van de aandelen. Om die later voor enkele miljoenen euro’s alsnog te verkopen.  

Sneeuwkoning
De markt van indoor skiën is nergens zo groot als in Nederland. Met overdekte sneeuwbanen in Zoetermeer, Landgraaf en Spaarnwoude (SnowWorld), Rucphen en Terneuzen (Skidome), De Uithof in Den Haag en Montana Snowcenter in Westerhoven. De Belg Marc Coucke is met zijn inmiddels vier vestigingen de onbetwiste sneeuwkoning van de Lage Landen. Met zijn fonds Alychlo richt hij zich vooral op de medische- en farmaceutische sector en de leisure-branche.

Zo bezit Coucke het Belgische dierenpark Païri Daiza en lanceerde hij eerder plannen om bij het dorpje Durbuy in de Ardennen een nieuwe toeristische trekpleister uit de grond te stampen. Dat zou –  500 hectare groot en met sportieve activiteiten als klimmen, fietsen en kajakken – naadloos aansluiten bij SnowWorld. Naast het belang in het Duitse Alpenpark Neuss wordt expansie naar Noord-Italië – wellicht de bouw van een complex bij Milaan – overwogen.
   
Afstand door leeftijd

In september vorig jaar zette Coucke een belangrijke stap richting overname van SnowWorld door zijn belang van 25 procent tot 65 procent uit te breiden met de koop van het aandelenpakket van oprichter en topman Koos Hendriks. Hendriks begon in 1996 met SnowWorld. Hij deed vanwege zijn leeftijd afstand, maar heeft nog steeds 10 procent van de aandelen in bezit. 

Door die 10 procent kan Alychlo SnowWorld niet ‘zomaar’ van de beurs halen; daarvoor heeft de investeerder immers een belang  van 95 procent – en dus Koos Hendriks – nodig. Maar van een delisting is vooralsnog geen sprake, vertelde Jetty Tukker, advocaat en associate-partner bij Houthoff dat Alychlo in Nederland vertegenwoordigt, eerder dit jaar nog tegenover Mena.nl: “Het gaat Alychlo niet om een delisting, maar die afweging zal vast een keer gemaakt gaan worden. Het is natuurlijk de vraag of een beursnotering voor hen en voor beleggers in de toekomst nog de moeite waard is, zeker als er weinig handel is in het aandeel.”

Related articles