Slechts één internationale beursgang op Euronext in 2019

Baker McKenzie’s Cross-Border IPO-index 2019: Er waren in 2019 geen beursintroducties door Nederlandse bedrijven, waar er in 2018 nog vier plaatsvonden. Wel was er één grensoverschrijdende notering op Euronext Amsterdam.

De totale IPO-activiteit daalde wereldwijd met twintig procent naar 1.242 IPO’s en het aangetrokken kapitaal daalde met acht procent naar 206,1 miljard dollar. Geopolitieke onzekerheden op belangrijke financiële markten, zoals de VS, het VK en Hong Kong, temperden de wereldwijde IPO-activiteit.
 
Koen Vanhaerents, hoofd van Global Capital Markets van Baker McKenzie: “Het was een interessant jaar voor de wereldwijde kapitaalmarkten, omdat onverwachte problemen, zowel op de markt als op politiek gebied, de activiteit en het beleggerssentiment aanzienlijk hebben beïnvloed. Hoewel we 2019 optimistisch begonnen, zorgden teleurstellende prestaties van een aantal grote noteringen in combinatie met verhoogde politieke kwesties voor een meer ingehouden einde van het jaar.” Deze en andere bevindingen werden vandaag gepubliceerd in de Cross-Border IPO Index 2019.
 
“Ook de Nederlandse kapitaalmarkt heeft last gehad van de internationale politieke en economische onzekerheden, met als gevolg dat er terughoudendheid was van de beleggers. Naarmate de rust wederkeert op het politieke en economische gebied zal het vertrouwen van beleggers in de kapitaalmarkt weer toenemen en hopelijk leiden tot meer IPO's in 2020,” aldus Rebecca Kuijper-Zimmerman, advocaat en legal director bij Baker McKenzie Amsterdam.
 
Enige notering
De enige grensoverschrijdende notering in Nederland komt van Marel, leverancier van IJslandse voedselverwerkingssystemen. Zij kondigde in juni haar voornemen aan voor een secundaire notering en haalde 302 miljoen dollar op. De volgende bedrijven kozen voor de directe noteringsroute naar Euronext Amsterdam: REIT-bedrijf Aedifica; Nasper's holding Prosus NV en Fastned, een elektrische laadpaalproducent. Voor een directe notering hoeven er geen nieuwe aandelen gecreëerd te worden, wat voordelen biedt voor ondernemingen met geldtekort die hun aandelen niet willen zien verwateren.

Afname grensoverschrijdende IPO-activiteit
Een opmerkelijke notering die eerder in het jaar zou worden genoteerd, maar die mogelijk door politieke onrust of prijsvolatiliteit in Hong Kong tot laat november werd vertraagd, was Alibaba, die 11,2 miljard dollar opbracht. Twee andere grote noteringen, die van Budweiser (5 miljard dollar) en ESR's (1,6 miljard dollar), die eerder in het jaar werden afgebroken, werden ook opnieuw genoteerd in het vierde kwartaal.
 
Hong Kong was de belangrijkste bestemming voor grensoverschrijdende IPO's, zowel in termen van waarde als volume. Nasdaq stond op de tweede positie achter Hong Kong met 5,4 miljard dollar uit 51 IPO's. EMEA zag een daling van 71 procent in grensoverschrijdende IPO-activiteit met slechts tien IPO's die 4,7 miljard dollar ophaalden.

Gerelateerde artikelen