Silicon Valley wil een meer duurzame aandelenhandel

De beurskoers wordt teveel gestuurd door het korte-termijn denken, en die koers bevordert weer korte-termijnbeslissingen door het management.
Eric Ries, auteur van de bestseller The Lean Startup, opperde in de epiloog van dat boek het idee van een Long Term Stock Exchange. Daarmee, zo stelde hij, zou er een eind kunnen komen aan de huidige hysterische cyclus van kwartaalcijfers, die nu zo allesbepalend is, en zouden beleggers betere keuzes konden maken – die ze niet na het eerstvolgende iets tegenvallende bericht weer zouden bijstellen. 
 
Hij kreeg veel negatieve kritiek op dat plan maar vijf jaar na het verschijnen van dat boek krijgen zijn ideeën toch een vervolg. Ries heeft een team om zich heen gebouwd van een twintigtal techneuten, financials en advocaten en geld opgehaald bij ruim 30 investeerders, waaronder grote namen als Marc Andreessen, Tim O’Reilly en Aneesh Chopra, voorheen de chief technology officer van de VS.
 
Ook zijn de eerste gesprekken gestart met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Toch zal het nog wel een paar jaar duren, voordat de ‘LTSE’ echt van start kan gaan.
 
Unicorns, startups die op meer dan een miljard dollar zijn gewaardeerd, weerhouden zich ook van de beurs vanwege de korte termijnvisie die daar heerst. “Iedereen zegt niet voor niets tegen die jonge ondernemers: ga alsjeblieft niet naar de beurs,” zegt Ries. “Tegenwoordig staat ‘going public’ voor het eind van je innovatiekracht.”
 
De huidige aandelenhandel bevordert volgens Ries zelfdestructief gedrag. Dat is een van de verklaringen voor het feit dat het aantal beursgenoteerde ondernemingen in de VS sinds 1996 meer dan gehalveerd is. 
 
Beleggers houden alleen nog maar van bedrijven die enorme sprongen in de sales, winst, marktaandeel of andere kengetallen, reëel of minder tastbaar, laten zien en dat gegeven heeft weer funeste gevolgen voor de financieel directeuren en de manier waarop zij  de boeken bijhouden en beslissingen van de directie goed- of afkeuren. 
 
Vallen de cijfers even tegen, dan vluchten de beleggers meteen naar een ander fonds dat wél “aan de verwachtingen voldeed” of liever, deze zelfs overtrof. En de koers stort in elkaar. Daarom focussen de meeste directies dan ook veel teveel op  korte-termijn resultaten. En is ook hun beloning daar op gebaseerd. 
 
Bedrijven die hun aandelen via de LTSE ‘naar de beurs’ willen brengen zullen aan allerlei strikte eisen moeten voldoen. Dat geldt voor de manier waarop zij hun C-suite belonen, maar ook voor de aard en hoeveelheid van de informatie die zij openbaar maken, zoals hoeveel zij uitgeven aan R&D en hoe ‘groen’ zij zijn. Ook zullen LTSE-aandeelhouders meer vetorechten krijgen over beslissingen van de onderneming naarmate zij de aandelen langer in portefeuille houden en wanneer zij zich niet verschuilen achter brievenbusfirma’s.   
 
Meer over hoe een nieuwe aandelenbeurs zou kunnen werken leest u via bloomberg.
Gerelateerde artikelen