Deze 13 deals maken kans op de Best Deal Award 2020

De deal der deals van 2020: De shortlist voor de jury is nu bekend…

Bekijk hier de Hall of Fame van de M&A Awards. 

Een bekroning op elke carrière: toetreden tot het illustere gezelschap van de negen nullenclub. Ook dit jaar zijn er weer een paar deals gesloten aan de absolute top van de markt, waarbij dealmakers tot het uiterste van hun kunnen zijn gegaan om de transactie succesvol te laten verlopen. 

Uit de volgende shortlist gaat de jury, onder leiding van Marc van Gelder, vijf deals kiezen die uiteindelijk kans maken op de felbegeerde award. Het oordeel van het publiek telt hierin voor 25 procent mee. Maar eerst is het dus aan de jury om de vijf toppers te selecteren die doorgaan naar de laatste ronde. 

Welke deal vind jij het beste? Dit is de shortlist!

Mitsubishi Corporation and Chubu Electric Power – Eneco
Takeaway.com – Just Eat
DSM – Glycom
DSM – Erber Group
Exact – Unit 4 Bedrijfssoftware
Boels Rental – Cramo
APG, NPS and Swiss Life – Brisa
HAL Investments, Ackerman & van Haaren – Royal IHC
Carlyle Group – Dept
Blackstone – Majority stake in NIBC from J.C. Flowers
KKR – Roompot
Bridgepoint – Vermaat Groep
Cinven – Barentz

Dat de transitie van de aandelen in Eneco van de Nederlandse gemeenten naar Mitsubishi en Chubu Electric Power de lijst heeft gehaald zal niemand verbazen. Het was niet alleen een grote deal, maar ook een belangrijke omwenteling in de manier waarop de infrastructuur in Nederland geregeld is. Veel heterogene partijen en een complexe dealstructuur, dus! Het gevecht om Eneco speelde zich maandenlang af op de voorpagina's van de kranten, een mate van maatschappelijk gewicht die ongetwijfeld meeweegt bij het beoordelen van deze deal.

DSM staat twee keer in de lijst en grosso modo kan men wel stellen dat beide deals een voortzetting zijn van de strategie van DSM om van bulk naar specialty chemicals te gaan. Deze strategische draai vraagt veel planning en vooruitzicht, waarbij de revenue stream in overeenstemming moet zijn met de dealflow, iets waar DSM in lijkt te slagen.

De lijst zou niet compleet zijn zonder een mooie softwaredeal en Exact, vaste waarde in het Nederlandse landschap, heeft ook dit jaar weer zijn expansie voortgezet met de overname van Unit 4. Boels kennen we natuurlijk allemaal als verhuurder, maar met de overname van Cramo toont het bedrijf aan ook een uitgekiend koopbeleid te hebben dat duidt op een ambitieuze stap naar de Europese markt.

Tolheffing en verzekering zijn misschien niet de meest glamoureuze aspecten van de financiële wereld maar zijn qua volume wel de walvissen in het financiële systeem. Bij de investering in tolwegenmaatschappij Brisa door onder andere APG komen deze twee werelden mooi bij elkaar.

De zaak Royal IHC is veel meer dan de aankoop van een noodlijdend scheepswerf – het is bijna een nationale kwestie om de maritieme industrie, zo lang de basis van de Nederlandse welvaart – binnen de grenzen te houden. De complexe operatie met veel moving parts en grote juridische problemen op de achtergrond vergde het uiterste van de dealmakers.

Carlyle kocht Dept, een collectief van digitale marketeers over van Waterland. In korte tijd wist Dept uit te groeien van een lokaal bureau naar een van de grotere spelers op de Europese markt, een prestatie van formaat. Dat Carlyle er nu instapt is een blijk van vertrouwen in de toekomst van het concept.

De overname van NIBC door Blackstone liet lang op zich wachten door het verzet van een klein aantal aandeelhouders, maar is wel exemplarisch voor de ontwikkelingen in de financiële markten.

Van een paar bungalows in een zonnig hoekje Zeeland naar een miljardendeal met KKR – het verhaal van Roompot leest als een jongensboek. De synergie tussen een solide basis van eigen vastgoed en een uitgekiend model van diensten aan gelieerde vakantieparken maakte Roompot groot.

De laatste twee deals tonen aan dat een goede deal soms ook door de maag gaat: zowel medicijnen- en levensmiddelendistributeur Barentz als cateraar Vermaat mochten op de belangstelling rekenen van Engelse investeringsfondsen, respectievelijk Cinven en Bridgepoint.

Ondertussen is het ook nog mogelijk kandidaten voor te dragen voor Best Small Cap Deal 2020

Gerelateerde artikelen