‘Shell wil belang in Kazachse sectorgenoot’

Olie- en gasreus Shell overweegt een belang te nemen in het Kazachse staatsbedrijf KazMunayGas. Dat bedrijf wordt volgend jaar naar de beurs gebracht. Voordat de aandelen publiek gaan zou Shell al een belang willen verkrijgen, zo meldden ingewijden.

Shell werkt in Kazachstan al samen met KazMunayGas. De bedrijven zijn onder meer samen actief in olie- en gasprojecten in de velden van Kashagan en Karachaganak. Shell is in het land ook al meer dan twee jaar verwikkeld in een geschil met autoriteiten over contractuele verplichtingen. Dat gaat om een bedrag van 1,8 miljard dollar.

De overheid in Kazachstan heeft meerdere privatiseringen op de rol staan. Dit in navolging van de sterke daling van de olieprijs die onder meer een grote hap nam uit de overheidsinkomsten van het land.

Hoe groot het belang is dat Shell in zijn Kazachse branchegenoot wil verwerven is niet bekend. KazMunayGas werd eind september vorig jaar nog gewaardeerd op ruim 20 miljard dollar. De Kazachse overheid zou circa een kwart van de energiereus willen verkopen. (ANP)

Gerelateerde artikelen