Shell krijgt biedingen op olievelden Nigeria

Shell heeft in Nigeria van verschillende partijen biedingen ontvangen voor oliebezittingen die het bedrijf wil verkopen. Mogelijk kan Shell tot wel 4 miljard dollar krijgen voor het belang van 30 procent dat het bedrijf heeft in het samenwerkingsverband SPDC.

Dat zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. De opbrengst kan een stuk lager uitvallen vanwege toekomstige kosten voor bijvoorbeeld rechtszaken en de ontmanteling en het schoonmaken van oude olievelden.

Shell is bezig met een vertrek van het vasteland van Nigeria, vooral vanwege alle problemen met vervuiling door lekkages en oliediefstal en kostbare rechtszaken over milieuschade en mensenrechtenschendingen in het grootste olieproducerende land van Afrika.

Naar verluidt hebben nu vier Nigeriaanse bedrijven een bod gedaan op de deelneming van Shell in SPDC. Het Nigeriaanse staatsolieconcern NNPC bezit 55 procent van dat samenwerkingsverband, het Franse TotalEnergies heeft 10 procent en het Italiaanse Eni 5 procent.

Shell zou nu de biedingen van die lokale bedrijven aan het bestuderen zijn. Het concern wil wel in Nigeria actief blijven met olieproductie in diep water voor de kust van het West-Afrikaanse land. Shell is al sinds 1936 aanwezig in Nigeria.

(ANP)

Gerelateerde artikelen