Sensorfabrikant Photonis inzet van Nederlands-Franse strijd

Nederland en Frankrijk liggen overhoop over de toekomst van het Frans-Nederlandse technologiebedrijf Photonis.

Door een interventie van Parijs staan honderden Nederlandse banen op het spel bij het bedrijf, dat sensoren voor militaire nachtkijkers maakt. Ook dreigt verlies van zeggenschap over hoogwaardige technologie. Dit zeggen Nederlandse topmensen bij de onderneming tegen het FD.

Photonis, dat deels voortkomt uit het voormalige Nederlandse bedrijf Delft Instruments, kreeg vorig jaar een overnamebod van 550 miljoen dollar van het Amerikaanse technologiebedrijf Teledyne. De komst van de Amerikanen zou dé kans zijn om nieuwe technische kennis in huis te halen. De huidige eigenaren, de Franse private-equitypartij Ardian en zakenbank Rothschild, vinden dit ook de beste optie voor het bedrijf.

Maar de Franse regering blokkeert de verkoop. Volgens Parijs is de technologie van Photonis van strategisch belang. De Nederlandse ministers van Economische Zaken en Defensie hebben bij hun collega's gepleit voor overname door de Amerikanen, maar de Fransen zijn niet om te praten. Zij proberen de Franse defensie-toeleveranciers Thales en Safran over te halen om Photonis te kopen. Deze gesprekken lopen nog.

 

(ANP MediaWatch)

Gerelateerde artikelen