SEC gooit vijf Chinese bedrijven van de beurs
Vijf Chinese bedrijven die in New York zijn genoteerd zijn aangewezen door de Amerikaanse beurswaakhond SEC genoemd voor een delisting. Zij zijn de eerste van een groep van 270 Chinese beursfondsen die mogelijk van de beurs worden geschrapt. Aanleiding is de weigering van deze bedrijven om controledocumenten te overleggen die hun financiële rapportages onderbouwen.
Het gaat om de fastfoodgigant Yum China, de drie biotechnologiegroepen BeiGene, Zai Lab en HutchMed en het technologiebedrijf ACM Research. Na de bekendmaking werden de aandelen van deze bedrijven massaal gedumpt.
Het SEC-besluit is het gevolg van een Amerikaanse wet uit 2020 die Chinese bedrijven die beursgenoteerd zijn in de VS, verplicht zijn om hun financiële audits te delen met instanties als de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) en toe te staan dan die de financiële audits herzien.
De bedrijven en hun accountants hebben drie jaar om te voldoen aan de Holding Foreign Companies Accountable Act. De aankondiging van de SEC betekent dat de VS begonnen is met aftellen voor de vijf Chinese beursfondsen.
De door de SEC genoemde bedrijven, die de eerste Chinese groepen zijn die hun jaarverslagen voor 2021 hebben ingediend, zullen gedwongen worden hun notering van de New York Stock Exchange en de Nasdaq-beurs te schrappen als Amerikaanse autoriteiten niet in staat is om hun controlegegevens gedurende drie maanden te inspecteren.
Chinese bedrijven met een Amerikaanse beursnotering zitten hiermee tussen twee vuren in. Peking heeft Chinese bedrijven en hun accountants verboden om te voldoen aan dit soort buitenlandse regelgeving. Deze boekhoudoorlog kan de handel de handel in Chinese aandelen in Amerika schaden. Hier gaat voor meer dan twee miljard dollar mee gemoed.