Schuldherstructurering HEMA succesvol afgerond

De Brauw Blackstone Westbroek adviseerde bij de succesvolle herstructurering van de kapitaalstructuur van HEMA.

De Brauw adviseerde HEMA bij de implementatie van een complex en multi-jurisdictioneel schuldherstructurerings- en herkapitalisatieproces. Dit proces is op 19 oktober 2020 succesvol afgerond. Hierdoor is de bestaande obligatieschuld van HEMA van 750 miljoen euro meer dan gehalveerd tot 300 miljoen euro en is de liquiditeitspositie sterk verbeterd met een aanvullende obligatiefinanciering van 42 miljoen euro. Met een solide balans en winstgevende operaties, kan HEMA zich nu volledig concentreren op haar toekomst.

De Brauw en HEMA werken sinds 2019 aan de herstructurering van de kapitaalstructuur van het bedrijf. Op 15 juni 2020 heeft HEMA, na uitgebreide onderhandelingen, overeenstemming bereikt met haar banken en een groep noteholders, die circa 62 procent van de 600 miljoen euro aan senior secured notes en meer dan 50 procent van de 150 miljoen euro aan senior notes in handen heeft, om haar schuld op een gecontroleerde manier te verminderen om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. De herstructurering werd doorgevoerd via gerechtelijke procedures in drie jurisdicties: een ‘scheme of arrangement’ in Engeland, een Chapter 15-procedure in de Verenigde Staten en handhavingsprocedures in Nederland. De herkapitalisatie werd gerealiseerd door middel van een aantal debt-for-equity swaps.

De bestaande schuldstructuur, met inbegrip van de wet van New York en de Britse wet betreffende openbaar verhandelde bankbiljetten en bankfinanciering, maakte de transactie bijzonder complex. De transactie vereiste multi-expertise en een jurisdictie overschrijdende aanpak. De Brauw werkte samen met advocaten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, België en Luxemburg. De betrokken praktijkgroepen waren onder meer: financiën en herstructurering, bedrijfsadvies, kapitaalmarkten, concurrentie, werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden, belastingen, fusies en overnames en financiële regelgeving.

Als lead counsel, werkte De Brauw in een geïntegreerd team samen met Slaughter and May  en Cravath, Swaine & Moore. Goldman Sachs International trad op als financieel adviseur.

Het team van De Brauw werd geleid door herstructurering partner Ferdinand Hengst.

Finance & Restructuring: Ferdinand Hengst, Reinout Vriesendorp, Niek Biegman, Tristan Peters, Laurens Peters, Sebastian Hinse, Gilles Becker, Thijs Elseman, Roos de Blécourt, Chris Noordam, Kirsten Lagerweij, Laurens van de Ven and Hafida Farouk

Tax: Wiebe Dijkstra, Joppe de Bruijn, Pim Siemons, Dana Horvath and Maarten van der Weijden

Litigation: Reinout Vriesendorp, Berto Winters, Charissa Veldman, Hylke ten Bruggencate, Mick Gerrits, Dennis de Feij, Geert Lokhorst, Malte Malycha, Rein Ferwerda and Jeroen van der Schrieck

Corporate advisory: Mark Rebergen, René van Tricht, Peter Nolten, Daan Gieben and Tijmen van de Leemkolk

Employment: Janneke van der Kroon, Barbara Kloppert and Rik van Haeringen

M&A: Arne Grimme, Heather Giannandrea, Chaggai Kon and Sasja Uijldert

FMR: Mariken van Loopik and Tjalling Waterbolk

Competition and state aid: Maikel van Wissen

Gerelateerde artikelen