Schneider loopt blauwtje met miljardendeal

Aandeelhouders Aveva vegen bod van 9,5 miljard pond van tafel.

Het ziet ernaar uit dat Schneider Electric een blauwtje loopt bij de volledige overname van het Engelse softwarebedrijf Aveva. Grote aandeelhouders vegen het bod van 9,5 miljard pond van tafel, omdat het Britse bedrijf ondergewaardeerd zou zijn. 

Vijf jaar geleden kocht Schneider al 60 procent van het bedrijf, voor drie miljard pond. Destijds voegde Schneider haar eigen softwaretak samen met Aveva. Het is een FTSE 100-bedrijf. Nu wil het Franse technologiebedrijf ook de overige 40 procent kopen.

Aveva gaf in april een winstwaarschuwing af. Maar Mawer Investment, een grote Canadese aandeelhouder, stelt dat de bieding geen recht doet aan het potentieel voor de lange termijn van Aveva. Ook M&G Investments, een andere aandeelhouder, gaat niet akkoord met het bod. 

Schneider moet voor de deal steun krijgen van ten minste 75 procent van de minderheidsaandeelhouders. Als grootaandeelhouder die het bod heeft uitgebracht kan Schneider echter zelf niet meestemmen. Dat betekent dat tien procent van de aandeelhoudersbasis nodig is om de deal te blokkeren. Scheider verwacht dat de aandeelhouders zich wel bedenken, omdat er geen andere kopers zijn en omdat Schneider al een deel van het bedrijf bezit.
 

 

Gerelateerde artikelen